Hlavní obsah

Dozorci ve strážské věznici zmizel zásobník s ostrými náboji

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zásobník do samopalu s deseti ostrými náboji zmizel dozorci při službě ve věznici ve Stráži pod Ralskem. Událost se měla stát 29. ledna ve služební místnosti, kde v tu chvíli bylo více než dvacet dozorcových kolegů. Muž zásobník v místnosti odložil, po několika minutách ale zjistil, že je pryč.

Foto: Dana Ehlová

Spirituál kvintet působí na naší hudební scéně již 54 let a v Neratově vystoupil úplně poprvé.

Článek

"Okamžitě poté byl prohledán celý prostor i všichni přítomní, ale munice se nenašla," řekl včera Právu zástupce ředitele věznice Simon Michailidis. Jak dodal, dozorce ale poté několikrát změnil výpověď a připustil, že zásobník mohl odložit i na jiném místě. Také jeho kolegové si prý nejsou jisti, zda ho viděli, jak zásobník ve služební místnosti odkládá.

Vyšetřování události dosud nebylo uzavřeno a stále pokračuje. "Pochopím, že se může ztratit náboj při ostrých školních střelbách, ale takovýto případ za čtrnáct let služby nepamatuji," uvedl Michailidis.

Ten je přesvědčen, že ze strany dotyčného dozorce šlo o nepozornost, která ale z hlediska bezpečnosti nemá žádné závažné důsledky.

Dozorce čeká kázeňský trest

V každém případě podle Michailidise dotyčný dozorce s municí nemanipuloval v souladu s předpisy a bude za to kázeňsky potrestán. Škála možných trestů se pohybuje od písemné důtky až po snížení tarifního platu o patnáct procent na tři měsíce.

Ve věznici ve Stráži pod Ralskem si převážně odpykávají trest pachatelé zařazení soudem do věznice s dozorem, tedy druhého nejmírnějšího typu věznice. Vloni zde však bylo otevřeno zrekonstruované zvláštní oddělení se zesíleným stavebně-technickým zabezpečením pro nebezpečné pachatele. Toto oddělení má cely nejvýše pro dva odsouzené s pevně ukotveným a nerozbitným vybavením, vězně kontrolují bezpečnostní kamery a systém počítačového sledování pohybu osob.

Kapacita zvláštního oddělení je čtyřicet lidí, v tuto chvíli zde pobývá třicet odsouzených. Celá věznice pak má kapacitu 630 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám