Hlavní obsah

Dostal podmínku za zneužívání chlapců, jeden z jeho činů byl přitom promlčený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) vrátil k novému projednání u Městského soudu v Praze případ muže potrestaného za pohlavní zneužívání chlapců v pražském volnočasovém a vzdělávacím sdružení. Důvodem je to, že jeden ze tří vytýkaných skutků byl promlčen, což odvolací soud přehlédl.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 původně vyměřil muži dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky a desetiletý zákaz práce s dětmi. Odvolací soud jeden ze skutků přesunul do mírnějšího odstavce trestního zákona, dva zbylé ponechal beze změn a zkrátil zkušební dobu na tři roky. Změnou sazby u jednoho činu se ale změnila také jeho promlčecí doba.

"To však Městský soud v Praze přehlédl a uznal obviněného vinným, ačkoli správně měl jeho trestní stíhání pro tento skutek zastavit," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Petrem Hrachovcem.

Nyní je znovu v platnosti nepravomocné rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Městský soud v Praze tak musí opět rozhodnout o mužově odvolání.

Pachatel se údajně dopustil pohlavního zneužívání tím, že ve třech případech v letech 2002, 2003 a 2004 osahával nezletilé chlapce. Poprvé se to podle obžaloby stalo v hotelu v Paříži, kam sdružení zorganizovalo zájezd. Muž se tam ubytoval na jednom pokoji s hochem, jenž byl svěřen jeho dozoru.

Druhý skutek se údajně odehrál v mužově bytě, kde prý osahával jiného chlapce při hraní počítačové hry. Třetí čin muž podle obžaloby spáchal v sauně na letním táboře. Trestní stíhání začalo až v roce 2011, oba pražské soudy rozhodovaly v první polovině letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám