Hlavní obsah

Dostal jsem pěstí, fňukal „boží syn” na lince 158 po zpackané loupeži

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Loni v červenci přišel David Dunka (21) do plzeňské herny Bonver na Mikulášském náměstí a po barmankách chtěl všechny peníze z kasy. Po krátkém přetahování, kdy se mladík začal dobývat do pokladny, dorazil do podniku jeho provozovatel. Lupiče zpacifikoval a vyhodil ven.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozhořčený Dunka vytočil tísňovou linku 158 a stěžoval si, že byl napaden a nevybíravým způsobem z baru vyveden. Druhým dechem dodal, že hernu přepadl a po obsluze požadoval finanční hotovost.

Kuriózní případ řeší od středy plzeňský soud. Dunkovi hrozí za loupež až deset let vězení.

„Dobrý den, sem teď v jednom baru a napadl mě tady jeden člověk. Dal mi pěstí a řekl, že mě zastřelí. Předtím jsem tam měl ale problém, chtěl jsem po barmance všechny peníze, které má. Takže jsem tam udělal loupežné přepadení,“ zněl Dunkův hlas z hovoru zaznamenaného zařízením na tísňové lince, který soud přehrával jako důkaz.

Muž se dále dožadoval rychlého příjezdu policejní hlídky. Popsal, jaké má na sobě oblečení a kde přesně na ni bude čekat.  Operátora ještě upozornil na to, že je jedním z božích synů, který život dává, ale i bere.

„To si zapište a okamžitě sem někoho pošlete,“ dodal mladík, který bral v minulosti drogy a kterého si vzala pod křídla Křesťanská nadace pro pomoc mládeži.

Jen půjčka

Jenže u soudu Dunka obrátil a tvrdil, že to, co řekl policii, nebyla pravda. „Chtěl jsem si peníze jen půjčit. Jedna z barmanek mi to dovolila a řekla, abych si je vzal. Tak jsem přistoupil ke kase a vtom tam přišla druhá žena, která bar také obsluhovala,“ popisoval soudu Dunka novou verzi.

„Ta mi ale peníze vzít nedovolila, vykřikovala rasistické nadávky a bránila mi k přístupu ke kase,“ uvedl. „Odstrčil jsem ji a než jsem stačil otevřít pokladnu, objevil se majitel herny. Chytil mě za ruku, dal mi dvě facky a říkal, abych okamžitě vypadl ven, jinak mě zastřelí,“ dodal Dunka.

Proč to hlásil, vysvětloval tím, že měl z výhrůžek strach. „Když přijeli policisté, snažil jsem se jim to vysvětlit. Vůbec mě neposlouchali, dostal jsem želízka a odvezli mě na stanici, kde do mě mlátili elektrickým obuškem,“ pokračoval Dunka.

Psychiatr: Věděl, co dělá

Jinak ale popisovali sled událostí další aktéři případu. „Řekl nám, že mu máme dát peníze, že je syn boží a kdykoliv nám může vzít život. Pak začal být agresivní a chtěl si vzít peníze sám. Bránila jsem kasu tělem, odstrčil mě a začal se do ní dobývat. Mačkal všechna tlačítka jako šílený, a tím pokladnu zablokoval,“ řekla barmanka Markéta Červenková.

Pak přišel další šok. „Kolegyni dal občanku s tím, že když dostane peníze, může si opsat jeho údaje a předat je policii,“ pokračovala svědkyně. To už na pomoc volala šéfa. Ten dorazil během několika minut. „Blábolil něco o bohu, tak jsem ho vyvedl ven. Za chvíli se vrátil s policisty v zádech,“ sdělil soudu provozovatel herny Xaver Syla.

Podle psychiatra Michala Hrona je Dunka v pořádku. „Vyšetřením jsem zjistil jen mírně narušenou strukturu osobnosti, má sklony k narcismu. Měl zcela zachovalé ovládací a rozpoznávací schopnosti. Věděl, co dělá,“ prohlásil před soudem znalec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám