Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči makali, ale peníze prý šly do kapsy šéfovi

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

Členem sboru dobrovolných hasičů (SDH) v Hejné na Klatovsku je Milan Krejčí (36) od roku 1998, posledních sedm let jej vedl jako starosta. Teď ale čelí nepříjemnému vyšetřování. Je totiž podezřelý, že hasiče okrádal o peníze, které si na vybavení vydělávali brigádami, nebo je získali jako sponzorský dar od obce.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

Trestní oznámení na Krejčího podal současný starosta SDH Vlastimil Musil. „Nemůžu k tomu vůbec nic říci. Podepsal jsem na policii mlčenlivost. Až se celá záležitost vyšetří, pak poskytnu jakékoliv informace,“ reagoval Musil na dotaz Práva.

Potvrdil pouze, že nesrovnalosti ve financích zjistil, když po Krejčím přebíral funkci. „Chtěl jsem vysvětlení, on na nic nereagoval. Posílali jsme mu i dopisy, ale žádná odezva,“ dodal Musil.

Podle zjištění Práva měl Krejčí vybrat z bankovního účtu SDH desítky tisíc korun, u kterých není jasné, za co je utratil. Kromě toho údajně i převáděl peníze na cizí účet a do kapsy mu zřejmě šla i odměna za vedlejší pracovní činnost dobrovolných hasičů, kteří tím vydělávali na požární techniku. Celková škoda je téměř 160 tisíc korun.

Kriminalisté prošetřují

„Ročně dostáváme od obce 20 tisíc korun, k tomu děláme ještě brigády například v lese. Za to si kupujeme vybavení. Naposledy třeba nové hadice nebo starého trambuse, kterého jsme opravili a chceme ho používat jako zásahové vozidlo,“ vysvětlil Musil.

Klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová Právu potvrdila, že případem se už zabývají kriminalisté.

„V rámci prvotního šetření jsme zjistili skutečnosti, na základě kterých jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zpronevěry,“ doplnila Ladmanová s tím, že vyšetřování zatím není skončené.

Právo se pokoušelo Krejčího kontaktovat, aby se k celé věci vyjádřil. Mobilní telefon měl ale vypnutý.

Dobrovolní hasiči fungují v Hejné už přes 100 let. V současné době má sbor přes 50 členů, kteří se od roku 2010 zúčastňují soutěží v požárním sportu.

Reklama

Výběr článků

Načítám