Hlavní obsah

Dobře on, tak na muslimáče, chválil vraždy v mešitách muž z Třinecka. Dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S tříletým podmíněným trestem odešel v pondělí od městského soudu v Praze Zdeněk Sala (57), který podle nepravomocného rozsudku vychvaloval teroristický útok na Novém Zélandu slovy „Dobře on, tak na muslimáče!“. Sala svou vinu popíral, nic takového prý nepsal, soud však nepřesvědčil. Pro případné odvolání si ale ponechal lhůtu.

Obžalovaný Zdeněk Sala u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Soud dospěl k názoru, že bylo prokázáno, že se toho činu dopustil právě pan obžalovaný,“ uvedla soudkyně Jarmila Pavlátová s tím, že uvedenou IP adresu i router používal Sala.

Podle soudu se navíc Sala k odeslání uvedeného příspěvku musel přihlásit.

„O vině svědčí i to, že kdyby to byla volně přístupná síť, tak by bylo možné, že mohl psát někdo jiný. Kdežto tady bylo nutné přihlášení na jméno pana obžalovaného a ty přihlašovací údaje byly pana obžalovaného,“ doplnila soudkyně.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Zdeněk Sala u soudu

Pavlátová také podotkla, že Sala dle svých příspěvků a komentářů na facebooku kladným vztahem vůči muslimům neoplýval.

Sala i státní zástupce Marek Klátik si na případné odvolání ponechali lhůtu.

Řidič kamionu z Bystřice u Třince podle obžaloby komentoval před třemi lety na serveru zvraceny.cz video s názvem „Strileni v mesite / Novy Zeland 3 2019“ slovy: „Dobře on, tak na muslimáče!“.

Podle státního zástupce tím kladně reagoval na protiprávní jednání teroristy Brentona Tarranta, a dopustil se tím trestného činu podpory a propagace terorismu.

Sala to v pondělí před soudem popřel. „Nic takového jsem nenapsal, považuji to za úplný nesmysl. Nevím, jak je to možné. Cítím se nevinen,“ prohlásil.

Všechno v pořádku, schvaloval muž z Ostravy teroristický útok. Dohodl se na podmínce

Krimi

Jinak vypovídat před soudem i před tím na policii odmítl. Na závěr jednání pouze zopakoval, že on nic takového nepsal a že na internet chodí pouze pro rady k výchově psa nebo pro recepty na uzení a grilování.

Státní zástupce měl Salovu vinu za poměrně prokázanou. Podle něj k IP adrese, ze které byl komentář odeslaný, přistupoval obžalovaný.

Vedle samotné IP adresy o Salově vině podle státního zástupce svědčí i jeho příspěvky a komentáře směrované proti muslimům. Pro Salu pak žalobce navrhoval pětiletý trest vězení.

Podle Salova obhájce se podařilo prokázat pouze jediná věc, a sice to, že někdo z oné IP adresy pravděpodobně inkriminovaný komentář napsal. Nepodařilo se ale prokázat, že jím byl Sala.

„IP adresa neříká, kdo to napsal, z čeho to napsal, jestli z počítače, mobilu, tabletu, neříká to vůbec nic,“ uvedl v závěrečné řeči Salův obhájce Aleš Choděra.

Já mu tleskám. Doufám, že to bude pokračovat, chválil teroristu muž. Dostal podmínku

Krimi

„Není jasné, kdo napsal ten komentář, a proto podle zásady in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného - pozn. red.) žádám zproštění,“ dodal.

Kvůli podobným pochvalným komentářům bylo v ČR souzeno na dvě desítky lidí, soudy za ně ukládaly rovněž podmíněné tresty.

Při teroristickém útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch v březnu 2019 zavraždil 28letý Australan Brenton Tarrant 51 lidí a dalších 49 zranil.

Na útok se dlouho a pečlivě připravoval, nashromáždil poměrně dost zbraní a střeliva.

Oblékl se do maskáčů, taktické vesty a na hlavu si nasadil taktickou helmu, na které měl připevněnou kameru, kterou vraždění přenášel online na internet. V roce 2020 byl Tarrant odsouzen na doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám