Hlavní obsah

Do předvolebního boje v Kroměříži vstoupila policie

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Zajistil starosta najmutím zkušených právníků z renomované kanceláře lidem v Kroměříži a okolí výhodnou cenu za vodu při přípravě akcionářské dohody v místní vodohospodářské společnosti, nebo svým postupem nelegálně rozdělil zakázku a spáchal tím trestný čin? Na tuto otázku hledá pár dní před volbami odpověď policie. V případu zatím nebyl nikdo obviněn.

Foto: Mapy.cz

Radnice v Kroměříži

Článek

Na postup vedení města při spolupráci s jednou z advokátních kanceláří upozornilo státní zastupitelství trestní oznámení, se kterým mělo možnost se Právo seznámit. Oznámení míří přímo na starostu Jaroslava Němce (nezávislý) s tím, že při uzavírání smluv o poskytování právních služeb účelově rozdělil zakázku na dvě menší tak, aby se vyhnul výběrovému řízení.

Podle oznámení mělo město vyplatit advokátům za jejich služby související se společností Vodovody a kanalizace Kroměříž 3,8 miliónu korun, čímž výrazně překročilo dvoumiliónový limit pro zakázky malého rozsahu.

Podle informací Práva už na případu pracují nejen vyšetřovatelé, kteří si od radnice vyžádali veškeré podklady, ale zajímá se o něj i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Mohu pouze potvrdit, že uvedené trestní oznámení zdejší státní zastupitelství skutečně obdrželo. Další informace k tomuto nebudou poskytovány,“ prohlásila okresní státní zástupkyně v Kroměříži Jana Kranzová.

Prý je to politická pomsta

Starosta Němec vidí za případem jen politickou pomstu. Vystoupil totiž z hnutí ANO, za které byl zvolen, a mandát obhajuje jako nezávislý. Právě jeho bývalé straně se prý akcionářská dohoda nelíbí. „Předpokládám, že trestní oznámení, které bylo podáno krátce před volbami, i podání na antimonopolní úřad pochází z těchto kruhů. Jedná se jednoznačně o předvolební boj,“ řekl Právu starosta.

Podle něj se vše odehrálo v souladu se zákonem a zakázka prošla radou.

„Naším postupem jsme zajistili společnost v hodnotě přes miliardu korun a akcionářskou dohodou, kterou advokátní kancelář připravila, jsme ochránili celý region,“ uvedl Němec.

Spolupráci s advokátní kanceláří stvrzuje několik smluv. „Při uzavírání smlouvy k vypracování akcionářské dohody jsme nemohli vědět, jestli bude úspěšná, musela o ní hlasovat zastupitelstva několika obcí,“ řekl starosta. „Další smlouvu jsme tedy uzavřeli až po schválení akcionářské dohody. Nešlo o žádné účelové rozdělování. Město postupovalo v souladu se zákonem i se svými vnitřními směrnicemi,“ dodal starosta.

Podle vedoucí právního odboru města Veroniky Škrabalové nemohl klíčový dokument k fungování vodárenské společnosti vzniknout přímo na úřadě. „Jedná se o složitou a specifickou problematiku, kterou se zabývá úzký okruh právníků. Bylo proto potřeba oslovit externí právní kancelář, jež má s touto problematikou zkušenosti,“ dodala Škrabalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám