Hlavní obsah

Do kanalizace v Olomouci unikly stovky litrů tekutiny, pravděpodobně lihu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Stovky litrů tekutiny, pravděpodobně vysokoprocentního lihu, uniklo ve středu před polednem do kanalizace v Olomouci. Její přesné množství zatím není známo. Životní prostředí ohroženo není.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Ilustrační foto

Článek

„Líh unikl ze suterénu objektu bývalých sladoven ve Sladkovského ulici,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

V objektu se podle ní nacházelo 100 nádrží o objemu jednoho krychlového metru. "Podle prvotních výsledků se pravděpodobně jedná o čistý líh, potvrdit to však musí ještě podrobnější analýza,“ poznamenala Hacsiková.

Podle olomoucké policejní mluvčí Marie Štrbákové se v objektu nacházelo celkem 144 barelů. Uskladněnou tekutinu policisté na místě ve spolupráci s hasiči, celníky, hygieniky a pracovníky životního prostředí zajistili a odvezli do jiných prostor.

Zda byly nádoby úmyslně navrtány, zjistí podle mluvčí až další prověřování.

Policie prověřuje souvislost s metylalkoholovou kauzou

„Majitele jsme několikrát kontaktovali, bližší informace k němu nebudeme zveřejňovat. Budou provedeny odborné rozbory zajištěné tekutiny. Policisté se přitom budou zabývat i tím, zda tu není souvislost s metylalkoholovou kauzou. Zatím to však vypadá, že ne, protože zkoumání prvních vzorků, které odebrali hasiči, ukázalo, že jde o čistý ethanol. Na závěry je však vzhledem k množství zajištěné tekutiny příliš brzy. Rozbory nějaký čas potrvají,“ poznamenala policejní mluvčí.

Životní prostředí není podle ní ohroženo. „Suterén byl sice zamořen výpary z uniklé látky, ale nebezpečí výbuchu nehrozí. Hasiči prostor odvětrávají,“ dodala mluvčí hasičů. Na místě provádějí šetření také policisté a celníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám