Hlavní obsah

Do bahna zapadající hasiči bojovali s 10metrovou ohnivou stěnou

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Ohnivá stěna dosahující výšky až deseti metrů, vítr rozdmýchávající plameny a podmáčený terén, ve kterém těžká technika nedokázala projet. V takových podmínkách bojovalo 13 jednotek hasičů ve středu odpoledne a večer s požárem pole o rozloze asi 100 hektarů na Kroměřížsku.

Článek

Hasiči byli o požáru pole u Bystřice pod Hostýnem informováni krátce před pátou hodinou odpoledne. První tři přivolané profesionální jednotky hasičů muselo doplnit dalších deset dobrovolných sborů. Na místě našli hasiči hořící pole na ploše sto hektarů.

Podle prvních zpráv hořelo strniště, během krátké chvíle se však plameny rozšířily až na obilí. Oheň se dál nekontrolovatelně šířil, postupně byl vyhlášen až třetí stupeň požárního poplachu.

Cisterny hasičů se snažily vjet do hořícího pole a zasáhnout proti plamenům. Na silně podmáčené půdě po nedávných přívalových deštích však vozy zapadly a nemohly pokračovat.

Po vyhodnocení situace byl na pomoc povolán vrtulník z Brna a hasicí letadlo. Do jejich příletu dál hasiči obsazovali důležité pozice kolem pole.

„Jedna z cisteren zapadla v poli tak, že nemohla vyjet a byla vytažena těžkým zemědělským strojem. Bylo to ve chvíli, kdy se čelo požáru rychle blížilo a hasiči se snažili hasit kolem sebe,“ přiblížil dramatickou situaci mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Ve větru a ve vzrostlém obilí dosahovalo čelo požáru výšky až deset metrů a délka přesahovala několik set metrů. Do této situace přiletělo nejdříve hasicí letadlo, které zahájilo sérii shozů. Později přiletěl také policejní vrtulník a posílil hasiče ze vzduchu.

„Povolání leteckých posil bylo klíčové při zastavení plamenů před vstupem do blízkého lesíka u pole. Zemědělci pomáhali svou technikou v neustálém oborávání pole a vytváření bezpečné zóny před dalším šířením plamenů,“ doplnil mluvčí hasičů.

Vyšetřování ukázalo, že požár vznikl během žní. Řidič kombajnu si při sečení všiml pod strojem kouře a následně plamenů. Sám se snažil z pole před požárem ujet, ale při manévrování zapadl. Dramatickou událost zvládl a nakonec se mu podařilo dostat z dosahu plamenů.

Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám