Hlavní obsah

Dlouhá rozlučka se svobodou. Slovák, který z hradeb Špilberku shodil turistu, dostal 10,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na celých 10,5 roku se protáhne rozlučka se svobodou pro Daniela Madarásze. Ten s partou kamarádů dorazil do Brna loni na začátku září na oslavu před svou svatbou. Za svou snoubenkou už se ale nevrátil, protože skončil ve vazbě. V opilosti totiž shodil německého mladíka sedícího na hradbách Špilberku. Za pokus vraždy jej ve čtvrtek odsoudil brněnský krajský soud.

Daniela Madarásze přivedla k soudu eskortaVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

K činu došlo loni 1. září večer v oblíbeném parku u brněnské pevnosti. Osmatřicetiletý Slovák Madarász měl v tu dobu už s kamarády za sebou tah Brnem, kde nechyběl ani alkohol. Skupina při cestě ze Špilberku uviděla na hradební zídce sedícího mladého německého turistu, který zrovna telefonoval se svými rodiči.

Opilý Madarász chtěl s mladíkem mluvit, ten ale neměl o kontakt zájem a ukazoval, že zrovna telefonuje. „Obžalovaný pak řekl anglicky: Já tě zabiju. Poškozeného nato intenzivně strčil do horní části těla. Ten spadl do hloubky více než šesti metrů. Bylo zřejmé, že poškozený nesedí na žádné okrasné zídce, ale že je pod ním hlubina,“ konstatoval předseda trestního senátu Martin Vrbík.

Byl to zcela nepochopitelný a nesmyslný čin
Martin Vrbík, soudce

Jen shodou náhod neutrpěl mladík smrtelné zranění, z pádu vyvázl se dvěma zlomenými obratli a pneumotoraxem. Z následků svých zranění se ale dodnes zcela nevyléčil. „Obžalovaný je pak zachycen na kamerovém záznamu u nedalekého hotelu, kde se svými společníky bydlel. Tam se velice smál a na kamarádovi naznačoval žduchnutí. Byl to zcela nepochopitelný a nesmyslný čin,“ upozornil soudce.

Vinu házel na bratrance

Madarász se pokusil vinu hodil na svého bratrance, který s ním také na tahu městem byl. „Už jsme odcházeli, bratranec k němu přistoupil a shodil ho. Nedíval jsem se, kam spadl, byl jsem v šoku. Bratranec začal utíkat a já taky. Myslel jsem, že to byl nějaký fór. Pak jsme se celá parta sešli na hotelu, převlíkli jsme se a pokračovali jsme v naší oslavě. Ráno mě pak na snídani zadržela policie a odvezla mě do cely,“ hájil se Madarász, jinak držitel titulu Ing. a PhD.

„Dotklo se jeho mužské pýchy, že se s ním poškozený nechtěl bavit, a proto se činu dopustil,“ uzavřel soudce Vrbík.

Madarász si ponechal lhůtu na odvolání, verdikt tak ještě není pravomocný.

Na rozlučce se svobodou měl shodit z hradeb v Brně německého turistu. Já ne, to bratranec, hájil se u soudu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám