Hlavní obsah

Dívka utekla z tábora, údajně ji osahával vedoucí

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Policie v Rychnově nad Kněžnou šetří stížnost Davida Budaje z Náchoda na vedení letního tábora Kamenec v Orlických horách. Budajova jedenáctiletá dcera si po útěku z tábora rodičům s pláčem stěžovala, že během pobytu dostala od instruktorky facku a také že ji osahával hlavní vedoucí.

Článek

Budaj v sobotu večer přijel do tábora s manželkou a svou matkou. Došlo ke konfliktu, který skončil trestním oznámením. Budajova manželka Monika Právu řekla, že do tábora přijeli s manželem a tchyní kvůli tomu, aby odvezli dceřiny věci a svého sedmiletého syna, který tam také trávil prázdniny.

Nechtěl se mstít

"Jedna z instruktorek mě vedla ke stanu. Náhle se tam objevil vedoucí tábora, napadl mne a srazil na zem. Když to viděl manžel, rozběhl se mě bránit a popadl vedoucího za oděv. Vtom se tam objevili další chlapi, srazili muže na zem, svázali jej provazem a surově ho zbili. Nepřála bych vám vidět, jak ho mlátili," řekla mladá žena, která je podle vlastních slov ve třetím měsíci těhotenství.

Její manžel odmítá, že snad jel do tábora s úmyslem se pomstít. "To bych s sebou nebral těhotnou ženu a svou mámu. Chtěli jsme jen ukončit pobyt dětí, měli jsme o ně obavy," vysvětlil. Podle jeho slov je jeden z táborníků, kteří byli svědky jeho bití, povoláním policista. "I na něho jsem podal trestní oznámení. I když nebyl ve službě, byl povinen zakročit," míní Budaj.

Jinou verzi má ale zástupce hlavního vedoucího tábora. Uvedl, že Monika Budajová neoprávněně vyžadovala přístup do stanu dcery.

"Vedoucí jí zahradil cestu, žena zakopla o základ stanu a upadla, což pan Budaj považoval za napadení. Snažil se vedoucího vyprovokovat a vyhrožoval zapálením tábora. Po chvíli sáhnul do tašky pro dvě pet lahve s nějakou tekutinou a vypadalo to, že chce skutečně nejbližší stan polít a podpálit. Přítomní jej obstoupili a on uhodil pěstí do brady jednoho z našich techniků. To byl impuls k tomu, že jsme pana Budaje povalili na zem a spoutali, abychom mu zabránili v dalším útoku," uvedl muž, který z obav o své bezpečí nechtěl zveřejnit jméno.

Vše začalo tím, že v sobotu byl oddíl Budajovy dcery na výletě a při zpáteční cestě se zastavil v Náchodě. Toho dívka využila a utekla k babičce, která pak vyrozuměla rodiče. Budajovým se pak podařilo oddíl ve městě zastihnout.

"Nařídila jsem dceři, aby vše o facce řekla instruktorce do očí. Ta žena to přiznala a já jsem jí hned vrazila facky tři. To klidně přiznávám, hájila jsem své dítě," dodala Monika Budajová. Popřela také, že by její muž večer v táboře vyhrožoval zapálením stanu.

Napadení šetří policie

Zástupce vedoucího odmítl obvinění, že hlavní vedoucí děvče osahával. "To je nesmysl, neměl k tomu ani žádnou možnost, prakticky s ní nepřišel do styku," řekl. Šetření, zda nedošlo k pohlavnímu zneužití dívky, zatím policisté nezahájili.

"Incident zatím vyšetřujeme jako podezření ze spáchání přestupku fyzického napadení. Probíhají výslechy účastníků, více budeme vědět zřejmě po neděli," sdělil Právu Pavel Vymetálek z rychnovské policie.

Policie v Náchodě prověřuje také trestní oznámení na Budaje. "Zkoumáme, zda nebyl spáchán trestný čin nebezpečného vyhrožování. Údajně tam padly výhrůžky typu zabití někoho z rodiny a podobně," uvedla mluvčí náchodských policistů Eva Prachařová.

Reklama

Výběr článků

Načítám