Hlavní obsah

Díky komisaři získali Rumuni neoprávněně řidičáky

Někteří viděli počítač poprvé v životě, přesto na něm úspěšně zvládli závěrečný test pro získání řidičského průkazu. Nejméně sedmnácti žadatelům z Rumunska to umožnil svým laxním přístupem zkušební komisař z Přeštic Ladislav Kalina (53).

Obžalovaný Ladislav Kalina u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle úterního rozsudku plzeňského okresního soudu řádně nedohlížel na průběh zkoušky, která tak byla v režii tlumočníka Jiřího Janečka (61).

Ten cizincům radil a pomáhal s vyplněním testu, za což od zástupkyně autoškoly Martiny Kydlíčkové (54) dostával výrazně vyšší odměnu, než byla taxa za běžný překlad.

Někteří nebyli ani gramotní. S počítačem neuměli manipulovat, dokonce ani s myší
Kateřina Kubiasová, soudkyně

Podle předsedkyně senátu Kateřiny Kubiasové žadatelé o řidičské oprávnění nedosahovali takových znalostí ani dovedností, aby při zkoušce sami uspěli.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Ladislav Kalina u soudu.

„Někteří nebyli ani (počítačově) gramotní. S počítačem absolutně neuměli manipulovat, a to dokonce ani s myší. Přesto na něm vykonali písemnou zkoušku,“ uvedla soudkyně.

Na silnicích zemřelo v listopadu 40 lidí, více než loni

Krimi

Trest dostala v úterý jen Kydlíčková. Soud jí za spáchání trestného činu návodu ke křivému tlumočení uložil stotisícovou pokutu.

Už v přípravném řízení státní zástupce podmíněně zastavil trestní stíhání Janečka za křivé tlumočení, při vyšetřování plně spolupracoval.

Přiznal, že dostával od Kydlíčkové zvýšený honorář výměnou za to, že pomůže cizincům získat požadovaný počet bodů pro úspěšné absolvování testu. Za jednoho Rumuna inkasoval 3500 korun.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mezinárodní řidičský průkaz dle vídeňské úmluvy o silničním provozu z r. 1968.

O postihu Kaliny, kterého státní zástupce obžaloval ze zneužití pravomoci úřední osoby, budou rozhodovat úředníci. Soud v jeho jednání spatřuje možné kárné provinění a spis postoupil ministerstvu spravedlnosti.

„Nebylo prokázáno, že by obžalovaný jednal v úmyslu někomu získat neoprávněný prospěch, což je jedna z podmínek pro to, aby byla naplněna skutková podstata trestného činu zneužití pravomoci,“ vysvětila Kubiasová.

Podle ní neexistuje důkaz, že by Kalina o nekalé aktivitě tlumočníka věděl a za peníze nebo jinou výhodu ji mlčky toleroval.

Učitelka srazila cyklistku a od nehody ujela. Dostala podmínku

Krimi

„Tohle je pouze spekulace. Ani z majetkových poměrů nevyplývá, že by obžalovaný jednal za účelem svého prospěchu,“ zdůvodnila Kubiasová.

Přesto na Kalinovi soud nenechal nit suchou. „Jako úředník nehájil veřejný zájem, čímž umožnil žadatelům získat řidičské oprávnění způsobem odporujícím zákonu,“ upozornila soudkyně.

Konkrétně mu vytkla, že vůbec nezkontroloval totožnost osob, které na zkoušku přišly, a následně vše nechal na tlumočníkovi.

Žák autoškoly na Slovensku sjel i s instruktorem na motorce do potoka. Na místě zemřel

Evropa

„Zkoušky prováděl hrubě nestandardním způsobem. Svým pasivním jednáním umožnil ovlivnění konečného výsledku závěrečného testu, když rezignoval na jakoukoliv kontrolu,“ uvedla soudkyně. Z rozsudku také vyplynulo, že Kalina šidil i praktický výcvik.

Reklama

Výběr článků

Načítám