Hlavní obsah

Devítiletá dívka při otravě plynem omdlela, její sestra pak zburcovala celý dům

– Opava
Právo, hon

Hlučín, kde se v sobotu v rodinném domku přiotrávilo oxidem uhelnatým třináct lidí včetně sedmi dětí, pravděpodobně nabídne rodině bezúročnou půjčku na pořízení nového kotle. Ten, jehož zplodinami se rodina otrávila, byl přitom jen čtyři roky starý. Rodinu zachránila třináctiletá dívka, která si všimla, že její mladší sestra při cestě na toaletu omdlela, a zburcovala celý dům.

Foto: ZZS Středočeského kraje

Ilustrační foto

Článek

Dospělí už byli z nemocnice propuštěni, Zůstává tam ještě několik dětí hospitalizováno. Domů by se měly vrátit v pondělí. Informovala o tom mluvčí hlučínské radnice Ivana Gračková.

Ludmila Sedláčková, která má spolu se svým mužem v pěstounské péči sedm dětí, už po přestálé hrůze nechce o plynovém kotli ani slyšet, přestože ty jsou při pravidelné údržbě bezpečné. Také okamžitě zakoupila hlásič nebezpečných koncentrací plynu, který už má nainstalovaný v obývacím pokoji.

Devítiletá dívka omdlela

„Rodinu zachránilo, že devítiletá dcera Natálie v sobotu ráno cestou na toaletu upadla do bezvědomí. Její sestra, třináctiletá Kristýna, hned zburcovala celý dům,“ dodala mluvčí hlučínské radnice.

V rodinném domě zasahovalo několik záchranářských týmů i hasiči. Ti po příjezdu na místo měřili koncentraci oxidu uhelnatého, vypnuli hlavní uzávěr plynu a odvětrávali celý dům. Záchranáři pak převezli sedm dětí a šest dospělých do Městské nemocnice Ostrava. Někteří z nich včetně šesti dětí prodělali léčbu v hyperbarické komoře.

Rodina zatím topí v krbu

Rodina rychlou půjčkou souhlasí. „Nic nechceme zadarmo. Pracovala jsem celý život, stejně jako můj muž. Uvítáme pomoc města, budeme rádi, když dostaneme půjčku, abychom si rychle mohli pořídit nový kotel," řekla Ludmila Sedláčková starostovi Hlučína Pavlovi Paschkovi, který hned v neděli ráno zjišťoval, co bude rodina potřebovat.

„Hned v pondělí začnu řešit vyřízení půjčky na zakoupení kotle. Předpokládám, že za této situace se radní sejdou operativně velmi rychle, protože se samozřejmě musí k takovému návrhu vyjádřit," dodal starosta. Ze svých zásob přivezl rodině alespoň několik balíků pelet, aby měla čím topit v krbu.

Anketa

Čím doma topíte?
plynem
41,1 %
elektřinou
10,3 %
pevnými palivy
21,6 %
dálkovým topením
24,6 %
jinak
2,4 %
Celkem hlasovalo 3631 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám