Hlavní obsah

Devatenáctiletý skin dostal deset let

Právo, ČTK, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za pobodání protivníka při hromadné květnové rvačce mezi partou skinheadů a antifašistů si devatenáctiletý Jakub Tichý vysloužil desetiletý trest vězení. V úterý o tom zatím nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Zároveň mu uložil zaplatit léčbu v hodnotě přes 50 tisíc korun. Tichý se ihned odvolal, s posouzením svého činu jako pokusu o vraždu nesouhlasí. Případ tak bude řešit pražský vrchní soud.

Článek

Mladému skinovi hrozilo až patnáct let vězení, dostal však trest na spodní hranici trestní sazby. Vzhledem k věku byl také zařazen do mírné věznice s dozorem. "Proti rozsudku se odvoláme. Nesouhlasím ani s výrokem o vině, ani o trestu," řekl Právu obhájce Tichého Jaroslav Ortman, který chce aby byl čin jeho mandanta přehodnocen z pokusu vraždy na ublížení na zdraví.

"Je to naprosto zbytečná věc a nikomu z nás z toho není nějak dobře. Nejvíc je nám líto maminky obžalovaného," řekl po rozsudku předseda senátu Petr Braun. Doplnil, že trest pro Tichého už nižší být nemohl. "Nemohli jsme dát obhajobě za pravdu, že šlo o těžkou újmu na zdraví, a nikoli o pokus vraždy."

Tragédie se odehrála letos 7. května po dvacáté hodině. Skupinka skinů z Černého Mostu se domluvila na rvačce beze zbraní s antifašisty z Horních Počernic. Sešli se nedaleko Černého Mostu, skini však přišli ozbrojeni tyčemi. Tichý byl ozbrojen nožem.

"Při rvačce tak dvacet na dvacet jsem viděl, jak jeden z kluků z Počernic bije mého kamaráda, a šel jsem mu na pomoc. Chtěl jsem ho bodnout do ruky. Rozhodně jsem neútočil zezadu, ale ze strany. Nevěděl jsem, že jsem způsobil protivníkovi nějaké zranění, choval se normálně, ani nebylo vidět, že by krvácel," vysvětloval Tichý v pondělí při zahájení projednávání svého případu u soudu.

"Vím, že jsem si zkazil život a budu za to pykat," uvedl Tichý. Napadený jednadvacetiletý Pavel Rozkopal měl probodnuty obě plíce, což mu způsobilo pneumotorax, díky včasnému zásahu lékařů však útok přežil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám