Hlavní obsah

Dětského lékaře z Tachovska poslal soud do vězení. Čeká ho i protialkoholní léčba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen tři týdny poté, co loni v září odešel dětský lékař Muhsin Al-Kannany od tachovského soudu s trestem obecně prospěšných prací za opakované řízení pod vlivem alkoholu, znovu usedl opilý za volant, a navíc v době, kdy měl uložen zákaz řízení. Za ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí jej chebský soud poslal ve čtvrtek na osm měsíců do vězení.

Obžalovaný pediatr před Okresním soudem v Chebu.Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Po odsezení trestu musí 63letý pediatr původem z Iráku ještě podstoupit protialkoholní léčbu ústavní formou.

Policisté zastavili Kannanyho 15. října dopoledne mezi Planou a Drmoulem poté, co se svým vozidlem Fiat Panda kličkoval po silnici. Následná dechová zkouška potvrdila přes dvě promile alkoholu. Podle žalobce nebyl v tomto stavu schopen jako řidič bezpečně ovládat vozidlo a mohl tak ohrozit život či zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku.

Kannanyho neuchránilo od vězení ani pracovní brilantní hodnocení z polikliniky Tachov. „Svoji práci vykonává svědomitě a spolehlivě. Rodiče dětských pacientů jsou s ním spokojeni. Na pohotovosti sloužil 10 služeb za měsíc, což bylo nejvíce ze všech lékařů. Jeho absence znamená výrazně zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro děti a mládež v tachovském regionu,“ napsal soudu ředitel polikliniky Petr Tuháček.

Opakovaně jezdí bez řidičáku a opilý. Soud poslal lékaře z Tachovska do vazby

Krimi

Nepodmíněný trest navrhoval už státní zástupce Vlastimil Šácha. „To je sice hezké, že je dobrý lékař a zachraňuje životy pacientů, ale na druhé straně ohrožuje zdraví a životy účastníků silničního provozu, když vesele řídí pod vlivem alkoholu. Je zarážející, že jen pouhých 24 dní po odsuzujícím rozsudku udělá stejný prohřešek,“ upozornil Šácha.

A se státním zástupcem se ztotožnil i samosoudce Petr Holub. „Pan obžalovaný je speciálním recidivistou. Za stejné jednání stojí před soudem již popáté. V minulosti dostal opakovaně šanci, kdy mu byla mu uložena podmínka, peněžitý trest nebo obecně prospěšné práce. Nevedlo to ale k žádné jeho sebereflexi. Je nepoučitelný a nenapravitelný. Je proto třeba na něho působit přísněji,“ uvedl soudce v odůvodnění rozsudku.

Zmínil také poslední Kannanyho odsouzení loni na podzim. „Už tehdy se provinil ve zkušební době, a přesto byl k němu soud ještě shovívavý. Naše trpělivost ale není nekonečná. Obžalovaného je potřeba izolovat na nějakou dobu od společnosti, kdy si uvědomí pobytem ve vězení, že se takto chovat nesmí,“ dodal Holub.

Na užívání alkoholu nemá náhled

Podle něj se obžalovaný nemůže zaštiťovat, že je dětským lékařem, kterých je nedostatek. „Naopak s ohledem na své povolání by měl jít příkladem společnosti,“ zdůraznil Holub. Upozornil také na to, že Kannany nemá na užívání alkoholu náhled. „Sám říká, že by potřeboval pomoc, ale za celou dobu ji nevyhledal. Nesčetněkrát už sliboval, že se vzdá pití alkoholu, ale nikdy tak neučinil. Ochranné léčení mu může pomoci se závislostí na alkoholu bojovat, aby se nerozvinula ještě do horších rozměrů,“ vysvětlil soudce.

Kannanymu hrozily až tři roky vězení. „Trest jsem uložil ve spodní hranici zákonné sazby, a to s ohledem na to, že jednak se k němu ještě zřejmě přičte 10 měsíců za porušení podmínky z předchozího odsouzení, a také jsem zohlednil to, že mu byla uložena ústavní forma ochranného léčení, při které bude také omezen na svobodě,“ uzavřel Holub.

Sám Kannany před soudem řekl, že je mu všechno strašně moc líto. Tvrdil, že alkohol pije výhradně po práci a v době svého volna. Prý mu pomáhá zvládat pracovní stres. Léčení ze závislosti se nebránil, jen požadoval ambulantní formu, tedy že by na terapie docházel a nemusel být zavřený v léčebně.

Rozsudek není pravomocný, obě strany se chtějí k případnému odvolání vyjádřit až po jeho písemném vyhotovení.

Tisíce dětí bez pediatra, rodiče to řeší pohotovostí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám