Hlavní obsah

Děti kyanidového vyděrače čelily nadávkám

– PYŠELY
Novinky, Lucie Fialová

"Míša říkala, že jí celý den ve škole nadávali, nikdo se s ní nebavil," svěřila se roztřeseným hlasem v pondělí Právu zážitky blonďaté holčičky její matka Vlasta Jirsová, manželka třicetiletého muže z Pyšel, obviněného z kyanidového vydírání. Potvrdila slova starosty Stanislava Vosického, který předvídal, že by okolí mohlo rodině Patrikovo jednání připomínat.

Foto: Karel Šimr

Živý Betlém (ilustrační foto)

Článek

"Rodina je ve stavu, aby se odstěhovala," přemítá starosta. "O tom jsem ještě neuvažovala," reagovala na slova o odchodu z Pyšel zdrcená paní, když jsme ji zastihli s nákupní taškou na cestě k vilce na kraji Pyšel. Kolem ní se na kole točil tříletý Patrik. Za ruku se mámy držela Míša, žákyně třetí třídy.

Nejstarší dcera měla ještě vyučování. "Jestliže existuje nějaká spravedlnost, brzy ho pustí," je přesvědčená útlá žena, která vůbec nechápe, proč by její manžel takovou hloupost udělal. Žádné nové informace od policie nemá. Zprávy čerpá z televize a novin. "Ne všechno, co napsaly je pravda," upozorňuje a přendává si těžkou nákupní tašku do levé ruky.

Případem trpí celá rodina

Zbylí členové rodiny se snaží vést normální život. "Chodím s dětmi ven, snažím se je zabavit," popisuje program paní Vlasta, která prý kvůli mužovu jednání o přátele zatím nepřišla.

Syn i obě dcery na tátovi podle ní hodně viseli a všechno velmi špatně nesou. Stále pláčou a ptají se, když už to skončí. "Zřejmě zajdu za lékařem, jestli by nemohli zůstat nějaký čas doma," přemítá než dojde domů.

Dům patřící Vlastině rodině stojí v zarostlé zahradě. Plot je z části rozpadlý. Stavení obývá i její bratr a sestra s rodinami. "Já už o tom nechci mluvit. Řekla bych, že to neudělal, ale nevím," říká světlovlasá švagrová, která jde s kamarádkou a dětmi na procházku.

Jirsa, jemuž hrozí až 12 let žaláře, přišel do Pyšel před dvanácti lety, vzpomíná starosta. "Znal jsem ho jako slušného člověka. Do hospody nechodil, moc kamarádu neměl, spíš se bavil s lidmi z práce," poznamenal Vosický a nechtěl reagovat na spekulace, že obviněný, který pracoval jako zahradník u soukromé firmy, byl k činu dohnán svými finančními problémy. "Finanční problémy asi mladá rodina měla, ale ty má většina mladých manželství," dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám