Hlavní obsah

Děti bodala do krku. Žalobce chce pro matku 22 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný trest 22 let vězení navrhuje státní zástupce pro 28letou ženu z Karlových Varů, která letos v dubnu měla ubodat tříletou dceru a těžce zranit o dva roky staršího syna. Případ nyní míří ke Krajskému soudu v Plzni. Tragédie se stala v jednom z bytů panelákového domu v městské části Doubí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z obžaloby, se kterou se Právo seznámilo, vyplývá, že žena zaútočila na děti kuchyňským nožem.

„Nejprve zasadila nejméně devět ran do krku tříleté dceři a poté pětkrát do stejného místa bodla pětiletého chlapečka,“ popsal útok státní zástupce Jiří Richtr.

Dcera zemřela, syna zachránili

V bytě byl ještě dvouměsíční kojenec, kterému ale žena nijak neublížila. Holčička zemřela na místě, jejího bratra v kritickém stavu vezli záchranáři do nemocnice. Lékařům se ho nakonec podařilo udržet při životě.

Policie zadržela podezřelou přímo na místě. Pomoc zavolala majitelka bytu. Ta ženě přišla předat k podpisu výpověď z bytu, protože řádně neplatila nájemné.

„Byly jsme předem domluvené, že za ní přijdu. Zvonila jsem, ale nikdo nereagoval. Protože za dveřmi byl slyšet dětský pláč, požádala jsem manžela, aby otevřel byt. Když jsme vešli do ložnice, všimla jsem si nejprve malého miminka na zemi pod oknem. Pak jsem uviděla ležet na manželské posteli chroptící dítě. Kousek od něho seděla žena, která byla skloněná nad dalším dítětem a vedle sebe měla položený velký nůž od krve,“ popisovala svědkyně hororovou scénu.

Okamžitě začala křičet, co se stalo. „Žena neodpovídala a ani se nepohnula. Protože jsme se báli toho nože, vyběhli jsme z bytu a zavolali na tísňovou linku,“ dodala majitelka bytu.

Znalci: Nevěděla, jak z krize

Proč matka na děti brutálně zaútočila, není podle státního zástupce jasné, protože odmítla vypovídat. „Lze se tak jen domnívat, že se sešlo více proměnných v jedné době, a to v podobě výpovědi z nájmu, exekucí či neuspořádaného rodinného života, které vyústily v jednání obviněné,“ řekl státní zástupce.

Podle vyjádření znalců nešlo u obviněné ženy i přes její problematickou osobnost tak závažnou agresi předjímat. Z jejich posudku plyne, že dotyčná netrpí žádnou vážnou duševní poruchou. Jako možnou pohnutku jejího jednání vysvětlují pocit bezvýchodnosti, osobní krize, bezradnosti a nepochopení.

„Motivaci lze hledat v neschopnosti najít realistické řešení v tíživé osobní situaci a vyslat směrem k okolí signál, že takto trpět už dál nelze. Není primárně osobou s rysy agresivity. Sice pocity viny prožívá, ale více cítí osobní křivdu, selhávání druhých a vlastní ublíženectví,“ konstatovali znalci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám