Hlavní obsah

Detektiv byl v kauze CS Fondů potrestán neprávem, postih hrozí jeho šéfům

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel protikorupčního policejního útvaru Tomáš Martinec postupoval nezákonně, když kázeňsky potrestal detektiva Petra Bacovského, který se vzepřel šéfům a odmítl jim vydat získanou nahrávku týkající se kauzy vytunelovaných CS Fondů. Rozhodl o tom náměstek policejního prezidenta Václav Kučera a vyhověl tak odvolání, které si Bacovský proti původně udělené srážce z platu podal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právu to potvrdil sám Kučera s tím, že kázeňské řízení s Bacovským provázely procesní chyby.

Martinec totiž o trestu pro detektiva rozhodl i přesto, že měl v případu sám svědčit. „Rozhodnutí jsem zrušil s odůvodněním, že vedoucí funkcionář rozhodoval v podjatosti,“ řekl k tomu Kučera.

Byl to totiž právě ředitel protikorupční policie Martinec, kdo mohl v řízení jako jediný potvrdit, že detektiv Bacovský dostal jednoznačný pokyn od státního zástupce, aby nahrávku z ruky nedával.

O případu informovalo Právo před dvěma týdny s tím, že detektiv s odkazem na instrukce od žalobce nahrávku nadřízeným vydat odmítl a mohl tak následně čelit rovněž nezákonnému bossingu.

Kromě kázeňského trestu za neuposlechnutí rozkazu byl totiž policista nejdříve přeřazen na jiné místo a ve finále od útvaru úplně vyhozen.

Martince vyšetřuje GIBS

Celou věcí se proto podle dřívějších zjištění Práva zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a to s podezřením na zneužití pravomocí ze strany vyšších důstojníků protikorupční policie včetně jejího ředitele Martince. Ten už dřív jakýkoliv bossing odmítl.

Ve středu se k úspěšnému odvolání Bacovského nechtěl jakkoliv vyjadřovat s tím, že rozhodnutí náměstka policejního prezidenta nemá k dispozici.

Vedení protikorupčního útvaru se nicméně zastal sám Kučera, podle něj totiž právo vyžadovat po detektivovi získanou nahrávku jednoznačně měli.

„Postup pana Bacovského neshledávám jako správný, je součástí policejního orgánu a informace, kterou získá, není vlastnictvím jeho, ale policie. Neshledal jsem jediný důvod pro to, aby nevěřil svým nadřízeným,“ konstatoval Kučera.

Bacovský se chce soudit

Okolnosti převelení Bacovského na plzeňskou pobočku útvaru a následného úplného vyhazovu od útvaru jsou podle Kučery v dalším šetření, a proto se k nim nechtěl vyjadřovat.

Bacovský byl původně zařazen na pražské centrále protikorupční policie ve vysoké deváté platové třídě, ale kvůli chybějícímu magisterskému vysokoškolskému titulu musel tuto tabulku ke konci roku opustit.

Od vedení útvaru měl písemně přislíbeno, že od ledna bude zařazen do osmé třídy, kde by mu stačil bakalářský diplom, ale ve skutečnosti s ním byl nakonec ukončen služební poměr. Detektiv si pak na vlastní pěst sehnal místo o další platovou třídu níž u středočeské policie.

„Rozhodnutí odvolacího orgánu samozřejmě vítáme, nicméně ani tyto záležitosti nenecháme být,“ řekl k tomu Právu Bacovského advokátka Markéta Vítová. Zároveň dodala, že kvůli kariérnímu propadu je Bacovský připraven se soudit.

Detektiv získal nahrávku loni v létě, tedy v době, kdy se rozhodovalo o tom, zda bude kauza vytunelovaných CS Fondů znovu otevřena.

Po dohodě se státním zástupcem ji nicméně kvůli ochraně zdroje chtěl vynést na světlo až po případné obnově řízení, nadřízení ji však požadovali okamžitě.

Po předchozích neuposlechnutích pokynů svých nadřízených ji Petr Bacovský podle informací Práva nakonec vydal až po rozkazu náměstka ředitele útvaru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Dusno v elitním útvaru však bylo podle všeho zbytečné, případ byl totiž sice skutečně znovu otevřen a nové obvinění si tak vyslechl miliardář Pavel Tykač, nicméně zmíněnou nahrávku státní zástupce stejně jako důkaz do spisu nezařadil.

Podle informací Práva z toho důvodu, že byla příliš nekvalitní na to, aby bylo jejím aktérům rozumět.

Reklama

Výběr článků

Načítám