Hlavní obsah

Déšť, tma a zaplavená štola. V nepřístupném lomu Mexiko zachraňovali zraněného horolezce

Novinky, Pavel Jaňurek

Při pádu ze skály v lomu Mexiko u Mořiny na Berounsku se v úterý večer zranil horolezec. Na pomoc mu za deštivého počasí vyrazili hasiči a vrtulník letecké záchranné služby. Muž byl podle informací z místa krátce v bezvědomí a měl poraněné nohy.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana zraněného horolezce v lomu MexikoVideo: Novinky

 
Článek

Na místo vyrazily dvě jednotky hasičů, policisté a také záchranáři. Z Prahy k lomu vzlétl záchranářský vrtulník.

„Máme na místě posádku s lékařem. Jedná se o pád horolezce z výše," řekl Novinkám šéf řevnické záchranné služby Trans Hospital PLUS Bořek Bulíček.

Správce lomu otevřel hasičům štolu, kterou se kdysi vyvážela z lomu vytěžená hornina. Zhruba stometrovou štolou pak hasiči a záchranáři sestoupili na dno částečně zatopeného lomu. Vzhledem k nepříznivému počasí, tmě a částečně zatopené štole se jednalo o náročný zásah.

Záchranáři muži poskytli prvotní ošetření, zajistili ho a společně s hasiči ho vynesli štolou k sanitce. Tam pak záchranáři poskytli zraněnému muži potřebnou péči. Po veškerém ošetření ho pak převezli k vrtulníku, který jej transportoval do jedné z pražských nemocnic.

Případ na místě zadokumentovali policisté. Vstup do lomu je zakázán. Podle jeho správce je to navíc po tmě a za deštivého počasí obrovský risk. Co přesně horolezci v lomu dělali, a proč se tam vydali takto pozdě, není zatím jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám