Hlavní obsah

Desítky Rumunek nutili na jihu Čech násilím k prostituci, tři cizinci jsou obvinění

Novinky, kub
Praha

Rozsáhlý případ kuplířství a obchodování s lidmi vyšetřují kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Tři cizince (dva muže a ženu) obvinili z organizování prostituce na jihu Čech. Podle vyšetřovatelů vylákali zadržení od roku 2016 přes 50 dívek z Rumunska do Česka, kde je nutili k sexu za peníze. O případu ve čtvrtek informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dívkám bylo zajištěno ubytování v nočním klubu tak, aby byl v klubu neustále dostatečný počet žen. Ty následně musely obviněným odevzdávat polovinu získaného výdělku,” popsal případ mluvčí.

Navíc dívky musely přispívat na náklady spojené s provozem podniku. „Tímto způsobem měly obviněné osoby získat finanční prospěch ve výši nejméně jeden milion korun,” upřesnil Ibehej.

Prostitutkám by nejvíc pomohlo zrušení trestného činu kuplířství, shodují se organizace

Ekonomika

Dva z obviněných (muž a žena) měli dále v letech 2017 a 2018 vylákat z Rumunska další dvě dívky.

„Odebrali jim doklady totožnosti a následně je měli pod pohrůžkou smrtí, jiné fyzické újmy a fyzického násilí nutit k prostituci v jihočeském nočním klubu,” sdělil mluvčí s tím, že obě dívky musely odevzdávat veškerý výdělek.

Trestní stíhání se týká obchodování s lidmi a kuplířství, dva obviněné vzal soud do vazby. V případě soudu jim hrozí za obchodování s lidmi trest odnětí svobody od pěti do 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám