Hlavní obsah

Desítky papoušků pašoval v kufru auta

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Zásilku 164 vzácných ptáků zadrželi o víkendu celníci na hraničním přechodu v Českém Těšíně. Mluvčí Celního ředitelství Ostrava Karel Moškoř v pondělí informoval, že 39letý Polák cizokrajná zvířata převážel v zavazadlovém prostoru vozidla Ford Tranzit.

Foto: Michaela Mitáčková

Expozice představuje mnoho zajímavostí, mezi nimi jsou i vypreparovaná zvířata nebo jejich části.

Článek

Hodnota neobvyklého kontrabandu dosud není vyčíslena, nicméně přepravované exempláře jsou na seznamu ohrožených živočichů a podléhají mezinárodní úmluvě CITES.

"Mezi známými papoušky převažovaly převážně rozely, kakariki, nejvzácnější a také cenově nejzajímavější asi byly dvě ary ararauny. Kromě papoušků různých druhů se do zavazadlového prostoru vešli i další drobní pěvci," uvedl Moškoř.

Rekordní zásilka

Všechny zadržené ptáky celníci přepravili do Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku, kde musejí podstoupit povinnou karanténu. Podle Moškoře jde o dosud největší případ zachycených cizokrajných ptáků přinejmenším na česko-polské hranici.

"Při posledním velkém záchytu v roce 1999 uhynulo přes třicet papoušků ze sto dvaceti. Někteří z nich tenkrát svou pouť absolvovali v plastových lahvích, a to pro ně bylo osudné," pokračoval Moškoř.

Samotnému zásahu předcházela rutinní práce celníků, kteří v neděli během služby zjistili podezřelý pohyb osob poblíž hranic. "Až kontrolou na přechodu mohli celníci potvrdit, že jejich snaha a podezření na možný převážený kontraband nebyly marné," uzavřel Moškoř.

Výběr článků

Načítám