Hlavní obsah

Darované knihy pro kriminál tvoří hlavně detektivky

Právo, Ivan Blažek

Přes tisíc knih se sešlo ve veřejné sbírce pro borskou věznici. Nedobrovolní hosté „Hotelu Hvězda“, jak se legendární trestnici přezdívá, se mohou těšit hlavně na kriminální příběhy.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ztracené iluze nebo Kriminalistický archiv. Knihovnice Martina Malá představuje některé z knih, které lidé přinesli v rámci sbírky pro borskou věznici.

Článek

„Detektivky převažují, je jich tak sedmdesát procent,“ řekla Právu Martina Malá z Univerzitní knihovny Západočeské univerzity v Plzni. „Hodně je také dobrodružných knížek a možná trochu překvapivě se sešlo i docela dost poezie,“ dodala Malá.

Které tituly se v bednách od banánů nakonec dostanou za vysoké zdi věznice – z knihovny je to tam vzdušnou čarou jen půl kilometru – rozhodne tamní kaplan. „To, co zbude, necháme na příště nebo to tady zůstane k volnému rozebrání,“ vysvětlila Malá.

Univerzita pořádá podobné sbírky pravidelně, a to v rámci Mezinárodního dne darování knihy, který připadá právě na Valentýna. Loni zdejší knihovníci zprostředkovali předání knih do domovů pro seniory v Plzni a nedalekých Vejprnicích, před tím beletrie zamířila do plzeňské školy a školky pro děti s vadami zraku nebo řeči a v roce 2017 si sbírku rozebraly nemocnice v západočeské metropoli. „Pokaždé se počty darovaných knih pohybovaly mezi jedním až dvěma tisíci,“ sdělila Miloslava Faitová, ředitelka Univerzitní knihovny.

Žena s infarktem přežila díky vězni

Domácí

I letos vzešla iniciativa z knihovny, věznice nabídku na obměnu a doplnění svého už poněkud zastaralého knihovního fondu uvítala. „Jednali jsme s vězeňským kaplanem, panem Blažejem Pelánem. Byl velmi vstřícný,“ podotkla Faitová.

Kam půjdou knihy příště? „To zatím vůbec netušíme. Ono totiž není vůbec jednoduché najít příjemce,“ dodala Faitová.

Reklama

Výběr článků

Načítám