Hlavní obsah

Další podvod pomocí jediného e-mailu. Firma z Olomouce přišla o milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

O milion korun přišla firma z Olomouce, když uvěřila podvodnému e-mailu, ve kterém byla informace o údajné změně účtu obchodního partnera. Společnost pak podle instrukcí poslala do zahraničí peníze za faktury, později ale přišly od skutečného dodavatele upomínky k zaplacení. Podobný případ se stal koncem července také v Přerově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právo o případu ve středu informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

„Letos v dubnu přijala olomoucká firma jménem jejich zahraničního dodavatele e-mail, že došlo ke změně čísla bankovního účtu, na který mají být poukázány platby za faktury. Firma proto učinila potřebná opatření a na uvedené konto postupně odeslala platby v celkové hodnotě přes milion korun,“ uvedla mluvčí.

Že se jednalo o podvod, zjistila podle ní firma až ke konci července v momentě, kdy obdržela od dodavatele upomínky k uhrazení faktur. Následně se obrátila na policii.

Koncem července přišla obdobným způsobem o stovky tisíc přerovská společnost. Její vedení uvěřilo e-mailu, který měla poslat firma z Německa a v němž informovala o změně svého účtu. Z Přerova na něj proplatili fakturu, jednalo se o 17 tisíc eur, záhy pak přišli na to, že se stali obětí podvodníka.

Podvodníkovi stačil jeden e-mail a firma z Přerova přišla o statisíce korun

Krimi

Policisté oba případy vyšetřují jako podvod. Pachateli hrozí až osm let vězení.

„Upozorňujeme zejména firmy, aby e-mailové komunikaci ve spojitosti s dodavatelsko-odběratelskými vztahy věnovaly patřičnou pozornost. Touto cestou obdržené podstatné informace související nejen se změnou čísla účtu doporučujeme vždy ověřit i telefonicky. K obdobným případům sice nedochází často, zato způsobená škoda dosahuje vysokých částek,“ doplnila Vaňharová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám