Hlavní obsah

Další doživotí: pro lupiče a vraha z banky

Právo, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Další český občan jde do vězení na doživotí. Jde o pětatřicetiletého Františka Třešňáka, který loni v dubnu při loupeži za bílého dne zavraždil ostrahu banky ČSOB v pražských Dejvicích. Když se ho o půl roku později snažili kriminalisté chytit, střílel i po nich. Jen náhodou jednoho z nich nezasáhl.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Prohlídková trasa Plzeňského Prazdroje - sklepy pivovaru.

Článek

Podle středečního rozsudku pražského městského soudu si Třešňák nezaslouží nic jiného než doživotí.

"Jde o mimořádně egocentricky založenou osobnost, která je ochotna brutálně zasáhnout proti komukoliv, kdo mu stojí v cestě k cíli," konstatoval předseda trestního senátu Bohuslav Horký. Třešňák se na místě odvolal.

Vraždu i ostatní trestné činy však nepopíral, jen se k nim odmítl podrobněji vyjádřit. Pětatřicetiletý vyhublý muž vypadá napohled jako beránek. Do soudní síně ve středu kráčel nejistě a o berlích.

"Onemocněl jsem lymskou boreliózou, osmkrát jsme musel být hospitalizován," vysvětlil už dříve své chatrné zdraví. Dokud ho soud neumístil do vazební věznice, žil v pražském bytě s matkou, která ho živila. Zdravotní obtíže mu prý nedovolily pracovat. Poněkud paradoxní představa, když na druhou stranu vyvíjel mimořádnou aktivitu za hranicí trestního zákona.

Podvod s vkladní knížkou

Podle verdiktu si muž v letech 1997 a 1998 sehnal nezjištěným způsobem desítky občanských průkazů svých vrstevníků, vlepil si do nich své foto, byť upravené k horší identifikaci. Na nové průkazy totožnosti si pak u pošt v různých koutech republiky zřizoval vkladní knížky oproti stokorunovému vkladu.

Za pomocí falešných razítek si do knížky sám připisoval desetitisícové sumy a vybíral je, dokud pošta na podvod nepřišla a knížku nezablokovala. "Celkem se na úkor finančních ústavů obohatil o 979 tisíc," konstatoval soudce Horký.

"Peníze, nebo ti prostřelím rameno"

U těchto aktivit ovšem nezůstal a přestoupil k nejbrutálnějšímu způsobu získávání obživy. Když 8. dubna loňského roku vstoupil do ČSOB na Vítězném náměstí, pistolí namířil na pokladní a zapnul diktafon. "Toto je loupežné přepadení," ozvalo se.

Ostraha banky Jiří Č. se v tu chvíli pohnul, "zřejmě se narovnal, nemohl uvěřit, čeho je svědkem," zapřemýšlel soudce ve středu. Bohužel víc Jiří udělat nestačil, Třešňák se otočil a dvakrát ho zasáhl do hrudníku, jednou do břicha. Šestatřicetiletý zaměstnanec banky byl na místě mrtvý. Třešňák maskovaný parukou, knírem, černými brýlemi a baseballovou čepicí si z banky odnesl 124 tisíc korun. [celá zpráva]

Střelba u Karlova mostu

Podruhé šel loupit loni krátce před Vánoci. V Karmelitské ulici na Malé Straně si vybral tentokrát Komerční banku. Na pokladní namířil pistolí a řekl : "Dej sem peníze, nebo ti prostřelím rameno." Žena mu bez váhání vydala 89 tisíc korun a nějaké valuty.

Třešňák však daleko nedošel, zalarmovaná policie ho dostihla, když přešel přes Karlův most na Staré Město. Na dvojici kriminalistů vytáhl pistoli. "Třemi výstřely přes levé rameno se snažil zasáhnout policistu, který mu zezadu dával kravatu," konstatoval soudce. Střílel prý i po druhému policistovi a jen náhodou nikoho nezranil. K zápasu přitom došlo na ulici plné lidí. [celá zpráva]

Další doživotí

Trestní senát ve středu případ uzavřel s tím, že tak agresivního jedince je nutno od společnosti izolovat. Podobnou větu již během tohoto podzimu pronesli ještě další dva pražští městští soudci. Nejprve v případu Jaroslavy Fabiánové, která kvůli penězům brutálně ubodala dva muže, k nimž se do bytu předtím vetřela coby prostitutka. Za svůj život navíc připravila o život celkem čtyři osoby.

Druhým obžalovaným byl Miloslav Sláma, který přepadl a oloupil čtyři desítky důchodkyň, tři z nich připravil o život. Třešňák je tedy třetím v pořadí, komu letos u největšího českého soudu udělili, byť zatím nepravomocně, doživotí.

Je to zde po dlouhé době. Naposledy nejpřísnější možný trest vynesl pražský městský soud v květnu roku 1999 v případě Ivana Roubala. Nejprve byl uznán vinným z trojnásobné vraždy, později mu ještě senát přičetl další dva nejbrutálnější skutky. Odvolací soud verdikt stvrdil.

V současné době je v Česku 32 doživotních vězňů, část z nich však nemá tresty pravomocné.

Reklama

Související témata:

Související články

Lupič v bance zavraždil strážného

Při loupežném přepadení pobočky ČSOB na Vítězném náměstí v Praze 6-Dejvicích byl v úterý odpoledne zastřelen člen bankovní ochranky. Zločinec pak s lupem,...

Policie: Lupič z ČSOB odnesl 120 tisíc

Pražští kriminalisté ukončili inventuru v pobočce ČSOB v Praze 6 - Dejvicích, kterou v úterý odpoledne přepadl ozbrojený lupič. Uvedli na pravou míru dřívější...

Výběr článků

Načítám