Hlavní obsah

Další banka terčem lupičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bankovní loupež provedli dva neznámí muži v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. Do pobočky GE Capital Bank vtrhli v úterý před polednem a po přepadení ujeli ve stříbrné octavii s poznávací značkou ústeckého kraje.

Foto: Josef Zajíc

Rekonstrukce Nádražní ulice v Ostravě. 16.3.2016. Zde započne rekonstrukce a zjednokolejnění . Bude posunuta zastávka Stodolní. Pohled od Přívozu.

Článek

Mluvčí banky Eva Chaloupková zatím odmítla sdělit částku, kterou se lupičům podařilo odnést. Dále uvedla, že nikdo z přítomných nebyl zraněn. Policie se zatím z výslechů svědků dozvěděla, že muži byli maskovaní a zřejmě i ozbrojení. Nyní po obou pátrá, stejně jako po voze s poznávací značkou 1U8 2110.

Raději než zajetí smrt

K vyloupení banky se ve většině případu odhodlají lidé bez práce, kteří již nevidí ze své situace jiné východisko. Výjimkou není ani páteční loupež v havlíčkobrodské ČSOB, kterou provedl veterán z bosenské války. Jednatřicetiletý Petr Kubát bydlel na nedalekém sídlišti a podle místních již delší dobu nemohl zavadit o práci.

Do banky šel vyzbrojený pistolí a granáty. Nejprve několikrát vystřelil do vzduchu a pak začal utíkat s taškou plnou peněz. Kvůli náhodnému svědkovi, který přepadení sledoval skrz výlohu, jej začala pronásledovat policie bezprostředně poté, co vyběhl z budovy.

Zatímco hlídka ještě s dalším svědkem za ním jela autem, prchající Kubát po nich střílel. Dokonce po nich hodil i granát, ovšem minul. Druhý granát pak odpálil v ruce a na místě zemřel.

"Nechci v tomto případě dělat z pachatele oběť, ale Petr Kubát ve své bláznivé akci byl v boji s nepřítelem, prohrál a odmítl se nechat zajmout. Takto se 'normální' kriminálník nechová. Zatčení bere jako smůlu, trest jako nucenou dovolenou a přípravu na další činy," domnívá se podle ČTK předseda Sdružení válečných veteránů Pavel Budinský.

Mohelnický lupič stále uniká

Jen za poslední měsíc získali zkušenosti s lupiči také bankovní úředníci v Mohelnici na Šumpersku, kde neznámý muž ukradl peníze z Komerční banky. Jednomu z klientů, které donutil lehnout si na zem, vzal klíčky a ujel s jeho Fordem Mondeo.

Naopak policisté koncem června po několika měsících vyšetřování chytili 38letého muže z Kralup nad Vltavou, který při přepadení neratovické banky vyhrožoval odpálením výbušniny. Vymohl si tak 130 tisíc korun. Policistům později přiznal, že byl delší dobu bez práce a s přítelkyní čekali dítě.

Související články

Bankovní lupič z Mohelnice uniká

Policisté vyšetřující páteční bankovní loupež v Mohelnici na Šumpersku žádají o pomoc svědky, kteří by mohli přispět k objasnění případu. Podle dosud...

Lupič s granátem byl veterán z Bosny

Pachatelem páteční loupeže v pobočce ČSOB v Havlíčkově Brodě byl účastník vojenské mise v Bosně Petr Kubát. Střelbou a granátem ohrožoval obsluhu a klienty...

Výběr článků

Načítám