Hlavní obsah

Dálnice D1 je po havárii s kyselinou už plně průjezdná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Říčany
Aktualizováno

Policie ve středu ráno otevřela desetikilometrový úsek dálnice D1 ve směru na Prahu, který byl uzavřen po úterní havárii kamiónu převážejícího kyselinu chlorovodíkovou, k níž došlo na 177. kilometru u Říčan na Brněnsku, řekla mluvčí Petra Vedrová.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Hasiči pracují na neutralizaci kyseliny.

Článek

Zhruba v 6:45 policie zprovoznila jeden jízdní pruh, v 7:00 pak byla dálnice v postiženém úseku plně zprůjezdněna.

Při havárii se poškodily čtyři barely a uniklo 3500 z 19 000 litrů přepravované nebezpečné chemikálie. Ve směru na Brno byl provoz obnoven zhruba v 18:30. V opačném směru, tedy směr Praha, hasiči předpokládali obnovení provozu o půlnoci, což se ale protáhlo. Přečerpávání kyseliny z dalších barelů, u kterých zjistili poškození, trvalo do 04:30, kdy se všechny jednotky vrátily na své základny.

Nehoda se stala v úterý kolem 16:00. Kolem dotčeného místa záchranáři vytvořili bezpečnou zónu. Chemikálie vytvořila hustou mlhu. Na místo vyjela veškerá hasičská technika určená pro podobné účely. Hasiči na místě pracovali v ochranných oblecích. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Situace na 177. kilometru dálnice D1

Kyselina chlorovodíková v případě zasažení leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Obzvlášť nebezpečná je pro oči. Byla to podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky mimořádná situace. Nikdo nebyl zraněn, škody zatím nejsou vyčísleny.

Příčina nehody není podle mluvčí policie Petry Vedrové známa. Po likvidaci kyseliny ji budou zjišťovat dopravní policisté.

Řidiči jedoucí do Prahy musejí dálnici opustit na exitu 178 Ostrovačice, vrátit se mohou u Devíti křížů na 168. kilometru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám