Hlavní obsah

Doprava na D1 kolabovala, brzdil ji pomalý americký konvoj

Novinky, ČTK, ok, jap
Aktualizováno

Dálnice D1 ve čtvrtek několik hodin kolabovala. Přesouvaly se po ní americké konvoje, po třetí hodině odpoledne na silnici zůstávaly už jen dvě části. Ty budou odstaveny do uklidnění situace. Kolony se během odpoledne rozjely, zpoždění je pouze v řádech minut. Reportérovi Novinek dopoledne cesta do Brna zabrala více než čtyři hodiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Kolona aut na dálnici D1 u HumpolceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Američtí vojáci jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska. Podle mluvčí generálního štábu Armády ČR Magdalény Dvořákové je celý americký konvoj rozdělen do 14 částí.

„Podle aktuálních informací je devět částí již na Slovensku. Po 15:00 už na českých dálnicích zůstávaly jen dvě části konvoje. Jeden byl před Brnem na D1, další už na D2. Zhruba do hodiny bychom měli znát stanoviště, kde tyto skupiny zůstanou asi do 19:00, než bude situace na silnicích klidnější,“ řekla Novinkám Dvořáková.

Podle ní byly tři skupiny konvoje kvůli dopravnímu kolapsu již kolem poledne pozastaveny. Jedna část zůstala ve Staré Boleslavi a dvě byly z D1 staženy do areálu Správy silnic a údržby dálnic Bernartice, kde budou čekat do večera. „V závislosti na dopravní situaci budou pak pokračovat v přesunu na Slovensko,” vysvětlila Dvořáková a omluvila se řidičům za komplikace.

Foto: www.dopravniinfo.cz

Kolona na 105. kilometru po deváté hodině ráno.

Podle ní čítá jedna část konvoje okolo 18 vozidel. Pakliže jde o bojovou techniku jede rychlostí 50 - 60 km/h, pokud jde o lehká vozidla tak 70-80 km/h. „Nejpomaleji jel konvoj kolem Prahy, kde se pohyboval v kolonách asi 18 km/h,“ konstatovala Dvořáková.

První část konvoje vyjela z kasáren již ve středu v 19:05 a další vyjížděli po přibližně hodinových intervalech.

Konvoj zpomaluje dopravu

„Konvoj má několik částí a zpomaloval dopravu. Vliv má také to, že projížděl rekonstruovanými úseky silnice,“ řekla ráno Novinkám mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková. Jak dále doplnila, policie nemá hlášeny žádné nehody.

Foto: Mapy.cz

Trasa amerického konvoje

Podle mluvčího středočeské policie Pavla Truxy se stalo na D1 ve Středočeském kraji několik drobných nehod, ale byly postupně odstraňovány.

Reportér Novinek, který je na cestě do Brna, vyjel z Prahy kolem 7:30. V 11:30 byl na 182. kilometru před Brnem. Cesta mu tak zabrala asi čtyři hodiny. Využil několik objížděk mimo dálnici, které mu poradila aplikace.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Konvoj vozů americké armády stojí 30. května 2019 v odstavném pruhu na dálnici D2 poblíž Velkých Pavlovic.

Na D2 se v zúžení na 34. kilometru ve směru na Bratislavu srazilo nákladní auto s vozem z vojenského konvoje. Jeden pruh je průjezdný.

Konvoj přijel v úterý

První američtí vojáci s technikou překročili české hranice v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi. Po odpočinku v tamních kasárnách vyjeli v noci na dnešek přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje má podle plánu opustit Českou republiku ve čtvrtek odpoledne.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obrněný vůz americké armády stojí v odstavném pruhu na 34. kilometru dálnice D2 ve směru Bratislavu.

Konvoj čítá víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestují v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu. Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám