Hlavní obsah

Cyklistu, který se po vjetí do výmolu ošklivě vyboural, musí odškodnit cestáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před šesti lety se Ondřej Š. vážně zranil, když vjel na kole do dvou na sebe navazujících výmolů. Plzeňský okresní soud ve středu zatím nepravomocně rozhodl, že cyklistu musí odškodnit Správa a údržba silnic jako správce komunikace, která to doposud odmítala. Muž proto podal na cestáře žalobu.

Foto: Petr Horník, Právo

Archivní foto

Článek

„Na nehodě nese vinu správce komunikace, který výmoly v rámci kontrol buď přehlédl, nebo o nich věděl a kritické místo řádně neoznačil. Svědci potvrdili, že tam byly po delší dobu,“ uvedla soudkyně Hana Jelínková.

Podle ní musí firma uhradit náklady na léčení, ušlý zisk a bolestné. Cyklista si nárokuje 140 tisíc, přičemž částka může být ještě korigována a soud o její výši bude rozhodovat později.

Ke karambolu došlo na silnici třetí třídy pří výjezdu z obce Chodov směrem na Pec v domažlickém okrese. Na tehdy zcela nové asfaltce se u vodovodní přípojky vytvořily dvě na sebe navazující propadliny hluboké okolo sedmi centimetrů.

Žalostné silnice v Česku: do výtluků už vletěla většina aut

Finance

Do nich cyklista najel a už nedokázal kolo ukočírovat. Přeletěl řídítka a po pádu skončil v nemocnici s otřesem mozku a vyraženými zuby.

„Místo, kde se v silnici nacházely oba dolíky, nebylo viditelné. Takovou překážku jsem nemohl na novém silničním povrchu předvídat,“ stojí v žalobě, která zazněla u soudu.

„Rovněž tam chybělo dopravní značení, které by na možnost nerovnosti na vozovce upozorňovalo. Nehodě jsem tedy nemohl nijak zabránit ani ji předvídat,“ stojí dále v žalobě.

Byl ošklivě pomlácený

Ze samotné nehody si toho Ondřej Š. moc nepamatuje. „Jel jsem maximálně dvacítkou. Pak už si jen vzpomínám na to, že jsem se probral na zemi a nějaká paní mě přikrývala dekou,“ citoval soud jeho výpověď z úředního záznamu na policii.

Jako svědkyně u soudu vypovídala jedna z obyvatelek Chodova, která zraněnému cyklistovi poskytovala první pomoc.

„Pán byl ošklivě pomlácený. Měl zakrvácený obličej, ruce i nohy. Přední zuby měl pryč a brada se mu celá odchlipovala. Nevypadalo to vůbec hezky. Strašně se třásl a mluvil z cesty,“ uvedla svědkyně s tím, že cyklistu odvedla na krajnici, kde se ho snažila ošetřit do příjezdu záchranky.

Žena také potvrdila, že propadliny byly přímo uprostřed pravého jízdního pruhu pět metrů široké silničky.

„Nebyly vůbec vidět, splývaly s terénem. Zahlédli byste je až na poslední chvíli, nebyla tam ani žádná značka, která by na ně upozornila. Jako místní jsme o nich věděli, tak jsme se jim vyhnuli,“ pokračovala svědkyně. Podle ní dolíky označili policisté sprejem až později.

Svědkyně upozornila také na to, že den před nehodou Ondřeje Š. se na stejném místě vybouralo dalších pět cyklistů. „Naštěstí se nikdo z nich vážně nezranil,“ řekla žena.

Jedno auto cyklistu na Přerovsku srazilo, druhé do něj narazilo

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám