Hlavní obsah

Čtveřice provozovala nelegální domov pro seniory. Dostala podmínky

– Blansko

Za provoz nelegálního domu pro seniory v Kunštátě na Blanensku uložil v úterý Okresní soud v Blansku podmíněné tresty a několikaleté zákazy podnikání. Úřady centrum po kontrolách zavřely. Celkem čtyři lidé čelili obvinění z neoprávněného podnikání, někteří z nich i podvodu či úvěrového podvodu. Soud dal obžalobě za pravdu ve všech bodech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozsudek není pravomocný, obhájce se na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu. Obžalovaní vinu popírají, hrozila jim pokuta a několikaleté vězení.

Trojice žen provozovala nejdříve v Doubravici nad Svitavou, poté v Kunštátě Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost. Na špatný stav klientů – především z řad seniorů – upozornila v roce 2014 ombudsmanka, která v neregistrovaném zařízení byla na kontrole. Zařízení ve stejném roce činnost ukončilo.

Ve zprávě ombudsmanka tehdy uvedla, že centrum je provozováno v bývalém kulturním domě, v jehož spodní části je diskotéka. Klienti podle ní neměli šanci dostat se ven na vzduch, protože zařízení nemělo zahradu. Na lůžkách byly podomácky vyrobené postranice z překližky a pouta na přivazování. Centru vytkla i to, že žádný ze zaměstnanců, kteří se starali o klienty, nebyl zdravotnickým pracovníkem.

Byla tam cítit moč

Do Kunštátu následně dorazila kontrola z krajského úřadu, která nevyhovující podmínky pro klienty potvrdila. Podle kontrolorek, které u soudu vypovídaly, šlo o zcela nevyhovující prostředí, ve kterém byla cítit moč.

Z provozování centra jsou obžalované Khrystyna Cherneiová, Anžela Jemelková a Tetyana Turlová, obžalovaný Ondřej Pavelka měl obdobné služby seniorům spolu s Cherneiovou poskytovat v rodinném domě. Všichni vinu popírají.

Hájí se tím, že nikdy nevystupovali jako provozovatelé sociálních služeb, takže nelze případ podle jejich norem posuzovat. Cherneiová, která zařízení v Kunštátě vedla, tvrdí, že poskytovali jen ubytování.

Obhájce Tomáš Fabík už dříve v závěrečné řeči uvedl, že šlo o nejednoznačnou úpravu zákona, navíc dezinterpretovanou policií.

Potrestáni i za podvod

„Z množství důkazů zcela jednoznačně vyplývá obsah služeb té činnosti, která byla spoluobžalovanými provozována. Tato činnost jednoznačně podléhala zákonu o sociálních službách a byla neoprávněná,” uvedla v odůvodnění předsedkyně senátu Helena Frantelová.

Cherneiovou soud navíc potrestal za podvod. Podle obžaloby tvrdila jednomu z těžce nemocných klientů, že jeho důchod nestačí na poskytování péče, a on jí následně odkázal celý svůj majetek. Podle obhájce šlo o konstrukt obžaloby.

Cherneiovou a Pavelku soud potrestal i za úvěrový podvod. Podle spisu při sjednávání úvěru na objekt zamlčeli, k jakým účelům bude dům sloužit.

Jemelkovou a Turlovou soud potrestal 12 měsíci podmíněně odloženými na 18 měsíců. Pavelku na osm měsíců s podmínkou na 18 měsíců. Cherneiová dostala trest 24 měsíců podmíněně odložených na tři roky, musí i uhradit škodu vzniklou státu – asi 760 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám