Hlavní obsah

Čtrnáctiletého chlapce na kole zabilo auto na přechodu. Hlavně jeho chyba, řekl soud

Brno

Krutě se osud zachoval k teprve čtrnáctiletému chlapci, který se jel projet na kole v jedné z obcí na Brněnsku. Vjel totiž na přechod pro chodce a nevšiml si přijíždějícího auta. To, že se nerozhlédl a neměl nasazenou helmu, jej stálo život. Řidička přijíždějícího auta se totiž v osudnou chvíli ohlédla dozadu na své děti a už nestačila reagovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K tragédii došlo v obci Zbraslav poblíž Brna předloni na začátku října. Čtyřiatřicetiletá žena za volantem fordu přijížděla k přechodu, ale nevěnovala se dění před autem, namísto toho, alespoň podle svého tvrzení, se otočila dozadu na své dvě děti. V tutéž chvíli vjel na přechod pro chodce chlapec na kole a řidička ho smetla. Hoch utrpěl těžké zranění hlavy, kterému druhý den v brněnské Dětské nemocnici podlehl.

Na kole se po přechodu pro chodce nejezdí, měl také povinnost mít přilbu
státní zástupce

Případ doputoval k okresnímu soudu Brno-venkov, který ženino jednání kvalifikoval překvapivě jako ublížení na zdraví z nedbalosti. Řidičce uložil trest osmi měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky, k tomu jí nařídil zaplatit přibližně dvoumilionové odškodné. Žena se proti tomu odvolala s tím, že finanční satisfakce pro pozůstalé je příliš vysoká.

„Nedošlo k dostatečnému podložení duševních útrap pozůstalých, nebyla objasněna ani intenzita a kvalita rodinných vztahů. Lidsky chápeme, že to penězi ani odškodnit nelze, ale z pohledu práva se nám zdá určená náhrada velmi benevolentní,“ řekla u brněnského odvolacího krajského soudu ženina advokáta.

Podíl cyklisty byl 70 procent

To státního zástupce nadzvedla ze židle úplně jiná skutečnost. „Rozsudkem byl porušen zákon v těch základních normách a je také s podivem, že kolega státní zástupce u jednání nepodal odvolání. Soud z nepochopitelných důvodů rozhodoval, jako by tam neexistoval smrtelný následek. Tam přece nedošlo k žádné těžké újmě na zdraví, byla tam smrt,“ kroutil hlavou žalobce nad postupem svého kolegy z prvoinstančního řízení.

Veřejný žalobce také prezentoval své výhrady k tomu, ze okresní soud určil spoluzavinění zemřelého chlapce na 40 procent. „Na kole se po přechodu pro chodce nejezdí, měl také povinnost mít přílbu, která by byla zásadní pro zmírnění následků zranění. Podívat se musíme i na rodičovskou zodpovědnost aspoň v tom směru, aby dítě mělo při jízdě nasazenou tu helmu,“ dodal státní zástupce.

Odvolací senát v čele s Josefem Teplým pak kvůli porušení zákona sám čin překvalifikoval na usmrcení z nedbalosti a ženu nově potrestal ještě mírnějším trestem v podobě půlročního vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců a dvouletým zákazem řízení. Soudci výrazně snížili odškodné pro pozůstalé na necelých 900 tisíc korun s tím, že chlapec si za svou smrt mohl ze 70 procent sám.

„Poškozený měl v tomto případě na následku podstatný podíl. Při trestu pro obžalovanou jsme zhodnotili i její dosavadní bezúhonnost a to, že nemá v kartě řidiče žádný záznam,“ dodal Teplý.

Osmnáctiletá řidička srazila šestiletého cyklistu bez helmy

Krimi

Výběr článků

Načítám