Hlavní obsah

Čtrnáctiletá dívka ve škole zameškala 650 hodin a otěhotněla. Matka jde do vězení

Brno

Pobyt ve vězeňské cele čeká na matku šesti dětí z Brna. Místo toho, aby svým ratolestem zajistila řádnou výchovu včetně školního vzdělání, starala se o ně tak, že její nyní čtrnáctiletá dcera zameškala v minulém školním roce 652 hodin a navíc otěhotněla. Dívka skončila v diagnostickém ústavu a matku čeká 18 měsíců vězení.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Verdikt nad matkou vynesl ve čtvrtek brněnský krajský soud, který potvrdil rozsudek místního městského soudu. Ten sedmatřicetiletou ženu poslal do vězení za ohrožování výchovy dítěte. Matka přitom nebyla v podobné věci u soudu nováčkem, má za sebou už opakované odsouzení za stejný prohřešek a ještě trest za krádež.

K odvolacímu soudu, k němuž podala odvolání s tím, že trest je příliš přísný, se matka nedostavila, prostřednictvím svého advokáta poslala lékařskou zprávu s tím, že je emočně rozkolísaná. „Ještě nebyla ve výkonu trestu a teď si uvědomuje závažnost svého jednání. Ještě je tu prostor na poslední šanci. Trest je nepřiměřeně přísný, nezohledňuje to, že se klientka plně doznala. Žádá, aby mohla zůstat na svobodě kvůli jejím dalším dětem,“ prohlásil před soudem ženin advokát.

Statečná prodavačka vyhnala pěstmi ozbrojené lupiče z obchodu v Brně

Krimi

„V předchozích případech dostala opakovaně alternativní tresty a ty nevykonala. Trest je přiměřený,“ oponovala státní zástupkyně. „Dlouhodobě a opakovaně způsobovala újmu své dceři, dospělo to ve všech směrech k újmě nezletilé,“ upozornil opatrovník.

Senát v čele s Halinou Černou neměl pro matčiny stesky pochopení a odvolání smetl ze stolu. „Do odvolání napsala, že jejích šest dětí bude nezaopatřených, pokud půjde do vězení. Slibuje, že se o ně bude starat. Soud ale upozorňuje, že už byla v podmínce, obecně prospěšné práce opakovaně nevykonala. A v podmínce se opět dopouští ohrožení výchovy dítěte,“ zdůraznila soudkyně Černá.

Chlapec z Ostravy ve škole zameškal 700 hodin. Matce hrozí pět let vězení

Krimi

Soud ke shovívavosti nepohnulo ani tvrzení, že žena má doma teprve ročního chlapečka. „Nelze přehlédnout, že dítě šlo hned po porodu k pěstounům. Matka totiž odešla po porodu z nemocnice a dítě tam nechala, že se pro něj staví potom. Neměla pro něj plenky, kočárek, oblečení, nic. Je fakt, že teď je dítě v její péči, nabízí se ale úvaha o tom, že k tomu přistoupila jen proto, aby nemusela nastoupit do výkonu trestu,“ nedělala si iluze Černá.

Ženě hrozilo až pět let za mřížemi. „Jakékoli předchozí alternativní tresty se zcela míjely účinkem. Máme jí dát trest peněžitý? Byl by nedobytný. Domácí vězení? Při tom, jak se stěhuje a nespolupracuje? Podmínka i obecně prospěšné práce už tu byly. Uložený trest odpovídá jejímu chování a soudu se jeví spíše jako mírnější,“ ukončila Černá.

Reklama

Výběr článků

Načítám