Hlavní obsah

Covid je trest za postavení mariánského sloupu, tvrdil u soudu aktivista

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za pokusu o zapálení mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí dostal v úterý od Obvodního soudu pro Prahu 1 aktivista Jiří Fiala (57) půlroční podmínku. Fialovi hrozil za výtržnictví až tříletý trest vězení. Zároveň má zaplatit přes sedm tisíc za způsobenou škodu. Fiala se proti rozsudku na místě odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivista Jiří Fiala u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Obžalovaný nepopírá, že se v podstatě dopustil toho jednání, které mu je kladeno za vinu. Navíc doznává, že to udělal záměrně, aby upozornil na historické skutečnosti,“ zdůvodnila trest soudkyně Šárka Šantorová a dodala, že se takto nemůže chovat každý člověk, který má jiný názor než někdo jiný.

„Ničeho jsem se nedopustil, ničeho nelituji a všechno bych udělal znova,“ prohlásil na závěr Fiala.

Muž založil oheň u mariánského sloupu na Staroměstském náměstí

Krimi

Fiala se podle státní zástupkyně Zdeňky Galkové pokusil loni v červnu zapálit na Staroměstském náměstí čerstvě nainstalovaný mariánský sloup. V sedm hodin ráno přelezl kamenné zábradlí a polil benzínem a zapálil přinesené textilie. Podle státní zástupkyně to udělal proto, aby přilákal pozornost veřejnosti, která si prý „neuvědomuje problematičnost mariánského sloupu“. Tím způsobil škodu 7175 korun a dopustil se podle Galkové výtržnosti.

Fiala to ve své výpovědi popřel. Předně vytkl soudkyni Šárce Šantorové, že je „evidentně osoba nezpůsobilá“, protože buď je pokřtěná katolickou církví, nebo není, a tedy o problematice neví vůbec nic.

Urážka české kultury

Výtržnosti se pak podle svého názoru nedopustil proto, že trestný čin výtržnictví předpokládá, že se ho pachatel dopustí na místě veřejně přístupném.

„Ten sloup byl ohrazen plotem a jestli, že je něco ohrazeno plotem, tak to není veřejně přístupné. Na místě veřejně přístupném k ničemu nedošlo,“ prohlásil Fiala. Státní zástupkyně to odmítla judikaturou, podle které je místo veřejně přístupné i to, kam veřejnost vidí.

Dále se Fiala také nechal slyšet, že nemůže jít o výtržnictví, protože „nelze způsobit výtržnost tam, kde došlo k výtržnosti postavením sloupu, který zesměšňuje část obyvatelstva a směřuje k potlačení práv a svobod občanů“.

Na pražské Staroměstské náměstí se vrátil mariánský sloup

Domácí

Samotný sloup je „urážkou našich předků a naší kultury“ a vrátil vývoj českého národa o dvě stě let zpátky. Sloup je podle Fialy pomník oslavující vítězství jedné totality, zpátečnická památka a jde o katolický okultismus a má národu připomínat jeho porážku v třicetileté válce.

Společnost pro obnovu mariánského sloupu se podle Fialy dopustila podpory či propagace hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob. „Schválně by mě zajímalo, co by státní zastupitelství dělalo, kdyby někdo vztyčil sochu Heydricha, jestli by taky takhle schlíple sedělo,“ prohlásil Fiala.

Trest za covid

Fiala ve své řeči zapojil do případu i současnou pandemickou situaci. „Ten covid, co tady je, je trest za zpupnost, s jakou tu byl ten pomník vztyčen,“ prohlásil také Fiala. Podle něj tu virus bude tak dlouho, jak dlouho bude na Staroměstském náměstí sloup stát.

K poškození sloupu došlo 21. 6., tedy v den výročí popravy sedmadvaceti českých pánů. Podle Fialy by proto měl být sloup ve smutečním hávu. „Domnívám se, že jej alespoň tímto způsobem získal,“ komentoval své počínání Fiala.

Ten je dlouholetým aktivistou za práva otců, v minulosti byl sedmkrát soudně trestaný.

Mariánský sloup byl vztyčen v roce 1652. V roce 1918 byl stržen žižkovskými hasiči, které zmanipuloval pražský bohém Franta Sauer. Loni počátkem června byla vztyčena jeho kopie a o dva měsíce později byla vysvěcena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám