Hlavní obsah

Cisterna smetla avii i s řidičem

Novinky, Bohumila Krčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Smrtí řidiče avie skončila v pondělí dopoledne tragická nehoda tahače z Německa, jemuž se utrhla cisterna a narazila do avie z Pelhřimova, jedoucí v protisměru.

Foto: archiv Wellness Horal

Srí Lančan Chandana stráví Štědrý den v masérně

Článek

"Tahač německé firmy s cisternou jel kolem 11. hodiny od Humpolce. Jeho řidič pravděpodobně nezvládl za obcí Věž zatáčku, cisterna se naklonila, utrhla se a řítila se do protisměru. V tu chvíli jela od Havlíčkova Brodu avie, jejíž řidič neměl sebemenší šanci střetu zabránit," řekl na místě nehody vedoucí Dopravního inspektorátu v Havlíčkově Brodě Václav Pejcha.

"Cisterna avii zdemolovala, smetla ji do pravého příkopu a sama skončila o pár desítek metrů dál. Tahač pokračoval v jízdě dalších 200 metrů, v kopci zastavil. V kabině avie zahynul na místě její čtyřiapadesátiletý řidič, německého řidiče, který byl v těžkém šoku, odvezla záchranka do havlíčkobrodské nemocnice," informoval Pejcha.

Obraz zkázy

Silnice protínající údolí, ve kterém teče potok, byla obrazem zkázy. Pod jedním vrcholem stála zcela zdemolovaná nákladní avie se stopami po lidském těle, na protilehlém vrcholku tahač s proraženou přídavnou nádrží paliva.

Všude rozlitá nafta, kusy vozidel, nad potokem pod silnicí utržená cisterna. "Odhadl jsem množství vyteklé nafty na 400 litrů," informoval ředitel Hasičského záchranného sboru z Havlíčkova Brodu Jaroslav Nácovský.

Na místě zasahující policisté, záchranáři a další odborníci však odvrátili hrozící ekologickou havárii. "Postavili jsme preventivně na potoce nornou stěnu, aby případný déšť nespláchl naftu ze silnice do vody, silnici jsme ošetřili sorbentem a spojili se s německou firmou, které cisterna patřila. Nevezla žádné toxické ani výbušné látky, pouze granule umělé hmoty, takže k ekologické havárii nedošlo. Potvrdili to i pracovníci referátu životního prostředí z Havlíčkova Brodu, kteří se na místo dostavili," doplnil Nácovský.

Silnice byla do odpoledních hodin mezi Věží a místem nehody uzavřena. Příčiny tragické události šetří tým Oldřicha Špígla, hmotná škoda bude moci být vyčíslena až poté, co policisté získají údaje z Německa.

Související témata:

Výběr článků

Načítám