Hlavní obsah

Chtěli obchodovat přes inzerát, podvodníci je obrali o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníkům naletěli dva muži ze Zlatohorska a Šumperska poté, co reagovali na inzeráty. První na nabídku prodeje auta, druhý měl zase zájem o koupi dokladů na traktor. Ani jeden však nedostal, co chtěl. Naopak, oba muži přišli o peníze. Policie případy šetří. Novinky o tom v úterý informovala policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Foto: Profimedia.cz

Policie ČR

Článek

Devětašedesátiletý muž ze Zlatohorska podle ní na konci roku reagoval na inzerát, ve kterém neznámý pachatel nabízel k prodeji dodávkové motorové vozidlo Mitsubishi Canter za 149 tisíc korun. „Telefonicky kontaktoval prodejce. S ním se domluvil na koupi vozu a uhrazení zálohy ve výši 20 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Hned druhý den po odeslání zálohy se prodejce ozval znovu. Tvrdil, že omylem odeslal celou zálohu zpátky na bankovní účet poškozeného. To mělo dokládat potvrzení z banky o provedené tuzemské odchozí platbě v uvedené výši. „Právě proto po muži požadoval, aby 20 tisíc korun opět převedl na jeho účet. Naštěstí ten už další platbu neprovedl. Do dnešního dne se mu na jeho bankovní účet žádné peníze nevrátily. A jak je zvykem u podvodníků, okamžitě přestali komunikovat,“ konstatovala Neubauerová.

Druhý případ se odehrál minulý týden na Šumpersku, jen s tím rozdílem, že inzerát si podal tentokrát poškozený (45). „Poptával v něm koupi dokladů na traktor,“ podotkla mluvčí. Neznámý pachatel se na inzerát ozval a tvrdil, že doklady rád prodá. S poškozeným se domluvili na uhrazení částky 17 tisíc korun na předem určený bankovní účet.

„Po odeslání peněz začala stejná písnička jako v předchozím případě. Pachatel se omlouval, že peníze poslal omylem zpátky, a požadoval opětovné zaslání celé sumy. Bohužel muž peníze znovu odeslal. Tak přišel o 34 tisíc korun,“ dodala Neubauerová.

Podvodníci se v e-mailech a SMS vydávají za ministerstvo a kradou lidem peníze

Finance

Reklama

Související témata:
Mikroregion Zlatohorsko

Výběr článků

Načítám