Hlavní obsah

Chtěl koupit opici přes internet, okradli ho o 16 tisíc korun

– Nový Jičín
Právo, hon

Na svou důvěřivost doplatil devatenáctiletý mladík, který se rozhodl pořídit si domácího mazlíčka a pokoušel se prostřednictvím internetové inzerce koupit opici. Nakonec přišel o 16 tisíc korun a slibované zvíře už asi nikdy neuvidí.

Foto: Profimedia.cz

Podvodník z důvěřivého zájemce postupně vytáhl 16 tisíc.

Článek

O případu informoval mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Muž na internetu objevil inzerát, nabízející k prodeji malpu kapucínskou.

„Poté s prodejcem komunikoval prostřednictvím e-mailů. Scénář byl stejný jako v podobných podvodných inzerátech, nabízejících různé zboží. Nejprve prodávající požadoval zaplacení pěti tisíc korun přes společnost Western Union na adresu ve Francii. Poté pod smyšlenou legendou požadoval další finance na přepravní bednu, pojištění a krmivo. Celkem tak muž poslal podvodníkovi 16 tisíc korun,“ uvedl mluvčí policie s tím, že kriminalisté případ prošetřují jako přečin podvodu.

„Případy tohoto typu se stále opakují. Jen za letošní rok jsme podobných podvodů prověřovali desítky. Mnohdy jsou důvěřiví lidé podvedeni o desítky až stovky tisíc. Samotná obrana existuje, v každém případě je dobré být obezřetný,“ tvrdí policista.

Lidé, kteří se setkají s podezřelým jednáním prodejců, by měli podle policie kontaktovat správce internetových serverů anebo oznámit tyto praktiky přímo na internetových stránkách Policie ČR, kde existuje speciální odkaz na hlášení kyberkriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám