Hlavní obsah

Chlapec, který se narodil doma, je v kritickém stavu

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výčitky budou matku, která si dobrovolně zvolila domácí porod, zřejmě doprovázet po celý život. V noci na čtvrtek v Praze 3 porodila chlapce, jehož stav byl již v době narození kritický. Lékařům se jej stále nedaří stabilizovat. Novorozenci se již během porodu zastavil krevní oběh.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec je po domácím porodu stále v kritickém stavu.(Ilustrační foto)

Článek

Podle přítomné porodní asistentky dítěti srdce tlouklo, plíce mu však odmítaly poslušnost. Přivolaní záchranáři chlapce oživili a ve velice vážném stavu i s matkou převezli do Ústavu péče o matku a dítě v Praze - Podolí.

Chlapec byl do ústavu v Podolí převezen podchlazený. Trpěl akutní hypoxií, což znamená vážným život ohrožujícím nedostatkem kyslíku. Jeho stav byl kritický, uvedl ošetřující pediatr Vít Straňák.

Dítě lékaři připojili na veškeré dostupné podpůrné přístroje, které byly schopny novorozeně udržet naživu. Zatím není zcela zřejmé, zda vzniklé komplikace způsobil samotný fakt, že se matka rozhodla rodit doma či by k nim mohlo dojít i při běžném porodu v nemocnici.

Žena nerodila doma poprvé 

Trojnásobná rodička byla rovněž umístěna do podolské nemocnice, ale na rozdíl od dítěte v dobrém stavu. Žena v domácím prostředí nerodila poprvé. Její druhé dítě přišlo na svět také doma jen za přítomnosti porodní asistentky a bez vážných komplikací.

„Vzniklé problémy mohla mít na svědomí vrozená neurologická vada, která je jen těžko předem rozpoznatelná. Sama rodička neměla během těhotenství žádné potíže a podstoupila četná ultrazvuková vyšetření. Ta neprokázala přítomnost dysfunkcí,“ uvedla Zuzana Štromerová z Unie porodních asistentek.

Je domácí porod hazard se zdravím matky i dítěte?

Na domácí porody je možné nazírat z mnoho úhlů pohledu. Podle Vladimíra Dvořáka, prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti, představují příliš velké riziko jak pro matku tak pro dítě.

"Ještě jsem neviděl živou ženu, která by chtěla rodit doma. Jsou to fanatičky, naprostá minorita, a pár porodních asistentek, které byly tak neschopné, že je vyhodili z porodnice," reagoval tvrdě Dvořák. Dodal rovněž, že každý druhý porod doma končí v nemocnici.

S těmito názory na druhou stranu nesouhlasí zástupkyně porodních asistentek. „Úmrtí během domácího porodu nejsou častá. Statistiky uvádějí číslo zhruba do pěti dětí za rok,“ uvedla Štromerová. Sama ve své vlastní praxi se do podobné situace nikdy nedostala. Údajně ví jen o jediném případě, který se stal v únoru loňské roku. Novorozenci se v Praze-Kobylisích během porodu zastavilo srdce a již se jej nepodařilo oživit. Následkem toho narozený zemřel.

Aktivistky volají po vlastním porodním domě

Porody mimo nemocniční zdi mají své fanoušky nejen v oficiální Unii porodních asistentek, ale taktéž ve veřejných kruzích. Například loni v říjnu aktivistky podporující domácí porody protestovali před ministerstvem zdravotnictví.

„Nezakazujeme ženám rodit doma. Měly by samy zvážit riziko, které hrozí jim i jejich dětem,“ reagoval na demonstraci  tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Aktivistky se dokonce snažily iniciovat vybudování Porodního domu U Čápa v Praze, který však nezískal oprávnění k provádění legálních porodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám