Hlavní obsah

Chlapci si otevřeli whisky, jeden se ztratil, druhého našli bezvládného v pokoji

Právo, pch

Nezvykle bouřlivý vstup do nového roku zaměstnával policisty a hasiče na Vysočině. Během Silvestra a Nového roku se rozjely hned dvě pátrací akce se společným jmenovatelem: mladý člověk a nezvládnuté pití alkoholu. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První pátrání začalo kolem druhé hodiny ráno na poslední den roku v obci poblíž Jemnice na Třebíčsku. Dva kamarádi ve věku 15 a 14 let si v domácnosti jednoho z nich otevřeli láhev whisky, nejspíš aniž by rodiče měli tušení, co se v pokojíku staršího z chlapců děje.

Když tam pak matka přišla na kontrolu, našla jen bezvládně ležícího syna a zpola vypitou láhev alkoholu. Chlapce neschopného komunikace či jen samotné dechové zkoušky odvezla záchranka do nemocnice a po jeho mladším kamarádovi začala pátrat policie. S ohledem na venkovní teploty a neznámý zdravotní stav mohl být ohrožen na životě.

„Byl schovaný na autobusové zastávce. Dechovou zkouškou policisté naměřili 0,63 promile alkoholu. Odvezli ho do místa bydliště a předali rodičům,“ doplnila k případu policejní mluvčí. Že se bude ještě zjišťovat, jak se alkohol k chlapcům dostal, je nabíledni.

Zapadl do bahna

K druhé pátračce vyrazili policisté na Nový rok kolem čtvrté hodiny ráno k Polné na Jihlavsku. Avízo jim dal muž, kterému volal zoufalý 23letý kamarád, jenž si v podnapilém stavu krátil cestu z oslavy a dezorientovaný zapadl do bahna. Zhruba po hodině se ho pak díky místní znalosti zúčastněných mužů zákona podařilo najít uvězněného ve vypuštěném rybníku poblíž Hrbova. Silně podchlazeného muže záchranka poté odvezla do nemocnice.

Alkohol se během novoroční noci podílel na většině z více než padesáti oznámení, které na vysočinský policejní dispečink dorazily. Dvanáct opilců skončilo na záchytce v Jihlavě. Jedno zranění, naštěstí jen lehké, se stalo též v souvislosti s pyrotechnikou. Muže ve Velkém Beranově půl hodiny po půlnoci pořezalo sklo z balkónového okna, rozbitého odpálenou světlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám