Hlavní obsah

Čeští lovci byli propuštěni ze slovenského vězení

– BRATISLAVA/KLATOVY
Právo, pab, ivi

Po měsíčním pobytu ve vyšetřovací vazbě byli v úterý propuštěni ze slovenského vězení dva čeští lovci, kteří skončili za mřížemi pro podezření, že na Slovensku organizovali lovy na vzácnou a chráněnou zvěř.

Foto: Židovské muzeum v Praze

Erika Bezdíčková

Článek

Klatovského podnikatele Zdeňka Boříka a jeho kolegu Václava Vaňáče z Písku, které slovenská policie obvinila z trestných činů pytláctví a porušování ochrany rostlin a živočichů, poslal na svobodu Krajský soud v Banské Bystrici.

Ten vyhověl stížnosti advokátů obou Čechů proti rozhodnutí Okresního soudu v Brezně, který je poslal do vazby, aby nemohli ovlivňovat svědky. "Domluvili jsme se s obhájci obviněných, že ve čtvrtek proběhne poslední doplňující výslech," řekl Mário Kern ze slovenského policejního prezidia.

Podle něho není vyloučeno, že slovenská strana postoupí trestní stíhání do České republiky. "Zatím ale vyšetřovaní probíhá na Slovensku," dodal Kern. Za pytláctví hrozí mužům až pět let vězení.

Výpravy do Afriky

Zadrženi byli 20. září , když přijeli na Slovensko na legální odlov jelenů. [celý článek] "To už jsme měli pohromadě důkazy o tom, že se v květnu ve dvou případech pokusili na našem území ulovit chráněného tetřeva hlušce. Tak jsme je zatkli a zahájili trestní stíhání," řekl Kern.

Oba členové Českomoravské myslivecké jednoty čelí podezření, že organizovali nelegální lovecké výpravy i do jiných zemí, například Afriky.

Při domovní prohlídce v jejich bydlišti nalezli policisté kožešiny medvědů i medvíděte, jejich lebky, vycpaného tetřeva, policejní uniformy, množství zbraní a nedovoleného vojenského střeliva. Detektivové nyní zjišťují původ zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováci zatkli dva české lovce tetřevů

V cele vazební věznice na Slovensku skončila dvojice českých podnikatelů, kterou o víkendu zatkli tamní policisté pro podezření z pytláctví. Společně s nimi...

Výběr článků

Načítám