Hlavní obsah

Český Fritzl, který zplodil dvě děti s vlastní dcerou, dostal osm let

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Osm let ve věznici s ostrahou si má za dlouhodobé znásilňování a týrání vlastní dcery odsedět dnes sedmdesátiletý invalidní důchodce Josef Šablatůra z Ostravy. Krajský soud v Ostravě ho ve čtvrtek odsoudil k nepodmíněnému trestu odnětí svobody až na potřetí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Josef Šablatůra

Článek

Ve dvou předcházejících rozsudcích totiž dostal muž přezdívaný Český Fritzl vždy jen podmínku. Šablatůra zneužíval, znásilňoval a fyzicky i psychicky deptal svou nyní třiačtyřicetiletou dceru Ludmilu od května 1983, kdy jí bylo 16 let, až do ledna 2005. Zplodil s ní dokonce dvě děti, ty už jsou dnes dospělé.

Soud Šablatůrovi nejprve v květnu 2008 uložil podmínku za jediný prokázaný, ale dobrovolný styk z roku 2005, který soud kvalifikoval jako trestný čin soulož mezi příbuznými.

Dlouholeté znásilňování podle verdiktu bylo promlčeno a později se dívka otci podrobovala dobrovolně. V listopadu 2008 byl vynesen další zprošťující rozsudek. Státní zástupkyně se proti tomu odvolala a vrchní soud případ vrátil zpět.

Dcera se vzhledem k celkové situaci v rodině, a v rámci takzvaného Stockholmského syndromu, otci podrobovala.
soudce

Čtvrteční rozsudek nechtěl Šablatůra komentovat. „Nic jsem neudělal, obrali mě o všechno, o barák, a budu se bránit, i kdybych měl jít až k mezinárodnímu soudu,“ rozčiloval se po vynesení rozsudku. Ten ještě není pravomocný, Šablatůra s obhájkyní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Podle soudu měl Šablatůra za 22 let styk s dcerou minimálně v 1130 případech. „Nebyl dobrovolný, dcera se vzhledem k celkové situaci v rodině, a v rámci takzvaného Stockholmského syndromu, otci podrobovala. Zanechalo to na ní trvalé následky, podle odborníků jí může pomoci jen účinná léčba v podobě terapií i podávání léků,“ vysvětlil soudce Jaroslav Málek.

Nesměla jsem o tom mluvit, vyhrožoval mi jateční pistolí, že mě zabije a moje děti také.
dcera

Kořeny příběhu sahají až do roku 1948, kdy bylo obžalovanému osm let. Vlečka mu tehdy přejela nohu, dostal protézu a začal být přesvědčen, že nikdy nemůže mít děti. Přesto se oženil a jeho žena mu postupně porodila pět potomků. V roce 1983 se ale stala obětí vraha, který nikdy nebyl vypátrán. Vdovec se začal ukájet na nejmladší dceři, ostatní děti se od něj odstěhovaly.

V roce 1984 mu Ludmila porodila syna, o rok později ještě dceru. Děti dlouhou dobu netušily, že jejich otcem je dědeček. „Nesměla jsem o tom mluvit, vyhrožoval mi jateční pistolí, že mě zabije a moje děti také,“ řekla Ludmila vyšetřovatelům. Její otec jí dokonce podle jejích slov zakázal stýkat se s lidmi a z práce musela rovnou domů.

Jsem mrzák, nikdy jsem nemohl mít děti a ženské mě nevzrušují. Moje bývalá žena měla děti s mým bratrem.
odsouzený

Otřesné tajemství vyšlo najevo poté, co se dcera v lednu 2005 odstěhovala a našla si přítele. Tomu se v slabé chvilce svěřila a společně pak šli na policii zvrhlého despotu udat. Šablatůra od počátku tvrdí, že žádné z dětí není jeho.

„Jsem mrzák, nikdy jsem nemohl mít děti a ženské mě nevzrušují. Moje bývalá žena měla děti s mým bratrem a ani děti Ludmily nejsou moje, kdo ví, s kým si je uhnala,“ řekl před třemi lety u soudu.

Případ Fritzl

Rakousko

Josef Fritzl - věznil 24 let svou dceru Elisabeth ve sklepení svého domu v Amstettenu a zplodil s ní sedm dětí. Dostal doživotí.

Německo

Německo Detlef S. zplodil s dcerou osm dětí, dostal 14,5 roku.

Brazílie

Jose Agostinho Pereira - při dlouholetém zneužívání dcery s ní zplodil 7 dětí, dostal 16 let.

Argentina

Armando Lucero zplodil s dcerou během 27 let sedm dětí, hrozí mu 50 let. Nejedná se zde ale o jediný případ, další muž zneužíval dceru po dobu 30 let, má s ní celkem 10 dětí. Hrozí mu 20 let.

Amerika

Lindolfo Thibes - během sexuálního zneužívání zplodil s dcerou 3 děti, byl odsouzen na 109 let.

Polsko

Krzystof Bartoszuk - 2 děti, odsouzen na 12 let.

Dcera si prý vše vymyslela, aby ho dostala do vězení a získala tak jeho dům. Jeho tvrzení ale vyvrátily laboratorní testy DNA, podle nichž o otcovství nejsou pochyby. Šablatůra označil testy DNA za podvrh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám