Hlavní obsah

Český Breivik skončí za zdmi psychiatrické léčebny

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nikoliv ve vězení, ale za zdmi psychiatrické léčebny skončí muž z Ostravy, jenž ve svém bytě shromažďoval funkční střelné zbraně a výbušniny. Sympatizant s norským teroristou Breivikem je podle lékařů duševně nemocný a musí se léčit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Když loni v létě ostravská policie mladého Ostravana zadržela, ihned si vysloužil přezdívku „český Breivik“. On sám jméno norského teroristy používal v internetových diskusích.

Policisté ho obvinili ze zločinu obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování a poslali ho do vazby. Po necelém roce ovšem státní zástupce na návrh policie trestní stíhání zastavil. Podle znalců je totiž duševně nemocný a musí se léčit.

„Psychiatři potvrdili, že byl v době, kdy shromažďoval zbraně, nepříčetný. Za své činy tak nebyl zodpovědný,“ uvedl vyšetřovatel Radovan Vojta.

Foto: ČTK/PR

Zbraň, kterou policisté u podezřelého zajistili.

Nemůže tak být souzen a místo vězení mu soudce uložil ústavní léčbu. „Jeho pobyt na svobodě je nebezpečný. Soud mu proto uložil ústavní léčbu nejméně po dobu dvou let. Poté budeme opětovně přezkoumávat, zda důvody k ústavní léčbě trvají, nebo ji ukončíme,“ řekl Právu soudce okresního soudu v Ostravě Alexandr Dadám.

Podle policistů teroristický útok nepřipravoval. Zbraně shromažďoval proto, že se obával o svůj život. „Cítil se ohrožený a chtěl se bránit,“ řekl vyšetřovatel Vojta.

Hasiči prověřují nástražný výbušný systém v OstravěVideo: www.hasici.tv

Přestože podle policistů nebyl vojákem české ani jiné armády, zbraním a výbušninám rozuměl. Své dovednosti prokázal například tím, že v Ostravě ještě před zadržením pokusně odpálil nálož. Kde Mlýnek zbraně a výbušniny získal, policie ví, konkrétní informace ale nechce sdělovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám