Hlavní obsah

Česko vydalo do Německa údajného spolupachatele únosu vietnamského podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika ve středu vydala do Německa pravděpodobného spolupachatele únosu vietnamského podnikatele z roku 2017. Informovala o tom ve čtvrtek agentura DPA, podle níž byl dotyčný zadržen v polovině dubna v Praze. Muž, jehož neúplné zveřejněné jméno je Anh T. L., je nyní v Německu ve vyšetřovací vazbě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Německým úřadům se podařilo podezřelého dostat do vyšetřovací vazby téměř pět let po únosu vietnamského manažera Trinh Xuan Thanha z Berlína do vlasti. Už dříve Česko do Německa vydalo jiného muže, který se na únosu podílel. Německý soud pak v roce 2018 Vietnamci s trvalým pobytem v ČR, známému jako Long N. H., vyměřil trest vězení v délce tří let a deseti měsíců. Soud vycházel z toho, že za únosem stály vietnamské tajné služby. Long N. H. se přiznal, že v roce 2017 pronajal v Praze dva automobily, přičemž jeden sloužil ke sledování oběti a druhý k jejímu únosu. Oba vozy pak odvezl zpět do české metropole.

Nyní vydaný podezřelý oběť pravděpodobně špehoval a při únosu řídil jeden z použitých automobilů, sdělilo ve čtvrtek spolkové státní zastupitelství. Vietnamce obvinilo z činnosti pro tajné služby a z napomáhání k omezování svobody.

Slovensko vyhostilo vietnamského diplomata kvůli únosu Vietnamce

Evropa

Thanh býval manažerem státní ropné společnosti PetroVietnam. V Německu usiloval o azyl, ale 23. července 2017 byl v centru Berlína unesen. Předpokládá se, že byl do Vietnamu zavlečen přes Slovensko. Bratislava dříve odmítla, že by byla do akce vědomě zapojena, když vietnamské delegaci vedené vietnamským ministrem veřejné bezpečnosti zapůjčila vládní letadlo k přeletu do Moskvy. Thanh byl mezitím vietnamskými soudy za zpronevěru dvakrát odsouzen k doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám