Hlavní obsah

Češka se zpovídá z organizování vraždy Němce

Novinky, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Senát ústeckého krajského soudu začal v úterý projednávat případ vraždy německého občana, kterou podle obžaloby zorganizovala počátkem ledna 1997 česká rodina. Motivem byly Němcovy peníze.

Foto: Vladimír Šmehlík

Pedagogická fakulta Ostravské univerzity

Článek

Německý soud již poslal do vězení za tuto vraždu Miroslavu Růžičkovou - Kukackovou a jejího syna Karla Ryvolu.

Před ústeckým soudem nyní stanula družka Ryvoly Marcela Čivišová. Státní zástupkyně ji obžalovala z organizování vraždy. Čivišová tuto vinu rezolutně popřela a v úterý před soudem odmítla vypovídat. V přípravném řízení polici řekla, že nic o tomto případu neví, a na vraždě se nepodílela.

Začalo to svatbou

Na počátku všeho byla svatba německého občana Otto Kukacky (1909) z Aldersbachu, který si vzal za ženu Růžičkovou (1927). Podle obžaloby si na přání Růžičkové-Kukackové najali koncem roku 1996 Ryvola s Čivišovou za 2000 marek Arpáda Baloga a Jiřího Baloga, aby zabili Kukacku. Jeho smrtí chtěli získat jeho majetek.

Balogovi pak podle obžaloby v noci z 3. na 4. ledna v přítomnosti Růžičkové-Kukackové jejího manžela v Aldersbachu uškrtili. V jeho domě pak naaranžovali vloupání. Dokonce na zdi místností namalovali sedm hákových křížů, aby stopu od českých příbuzných odvedli hodně daleko.

V Německu doživotí

Růžičková-Kukacková a Ryvola stanuli před soudem v Německu, protože je zde policie zatkla. V dubnu 1998 odsoudil za tuto vraždu německý soud Růžičkovou-Kukackovou a Jiřího Baloga na doživotí. Ryvola pak dostal v Německu devět let. Arpáda Baloga poslal na 15 let do vězení český soud v dubnu 1999.

Čivišová, která je stíhaná na svobodě, přece jen v úterý promluvila, když soudu pouze řekla, že nemá žádný majetek, je nezaměstnaná a bydlí v obecním bytě své matky.

Zítra pokračuje hlavní líčení výslechem svědků, ve čtvrtek pak přednesou své posudky znalci. Jak se ale Právu podařilo zjistit, jeden z nich se již soudu omluvil, a tak bude hlavní líčení zřejmě ve čtvrtek odročeno na červenec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám