Hlavní obsah

Čepro uspělo ve sporu kvůli pohledávce za více než 348 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud ve čtvrtek zamítl žalobu firmy M Port na státní podnik Čepro, která se týká pohledávky za více než 348 miliónů korun za pohonné hmoty. Správkyně konkurzní podstaty M Port Irena Benešová se v žalobě domáhá vydání paliva, které podle ní Čepro stále má, nebo zaplacení pohledávky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Čepro nárok zpochybňuje s tím, že je fiktivní a vznikl podvodem. Čtvrteční rozhodnutí je nepravomocné. Městský soud sice již jednou rozhodl, že Čepro musí peníze zaplatit, Ústavní soud mu však v roce 2008 případ vrátil.

Spor má kořeny v roce 1996. Čepro tehdy podle Benešové převzalo k uskladnění pohonné hmoty firmy Bena, která je předtím ve čtyřech dodávkách nakoupila od slovenského Slovnaftu. Bena pak podle správkyně konkurzní podstaty zásoby prodala společnosti Tukový průmysl Ostrava.

Podle firem, které si peníze postupně nárokovaly, Čepro pohonné hmoty nezaevidovalo a nevydalo, a tak způsobilo majiteli velkou škodu. Tukový průmysl Ostrava v roce 2002 prodal údajné vlastnické právo k zásobám firmě Saffron Trading Consultants se sídlem na Kypru, která o tři týdny později převedla pohledávku na společnost M Port.

Čepro tvrzení žaloby odmítá s tím, že nárok je fiktivní. Právní zástupce státního podniku Jaromír Císař před soudem uvedl, že palivo od Beny prokazatelně nakoupilo samo Čepro, zaevidovalo jej do svých skladových zásob a zaplatilo za něj.

Bena ale podle podniku při prodeji neodvedla spotřební daň ani DPH, a zinscenovala fiktivní prodej stejných pohonných hmot firmě Tukový průmysl Ostrava, čímž prý účetně zakryla daňové úniky.

Podle Čepra spor souvisí s případem, v rámci něhož údajně chtěla skupina lidí ze státního podniku podvodně vylákat peníze. Jedním z podezřelých v kauze, kterou se již několik let zabývá policie, je i uprchlý kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám