Hlavní obsah

Čepro chce odvolat ve sporu o miliardy soudce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupce státní ropné společnosti Čepro požádal pražský vrchní soud o odvolání městského soudce Davida Hovorky z obchodního sporu o 2,5 miliardy. Tuto vysokou částku požaduje po Čepru v rámci pohledávky lichtenštejnská firma Global Licence.

Článek

Jde přitom o stejné peníze, které se před pěti lety údajně pokusila podvodně z Čepra dostat skupina lidí kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, což policie dodnes vyšetřuje. Krejčířovo jméno kriminalisté spojují i s firmou Global Licence.

Spor je ve fázi, kdy se ještě nerozhoduje o tom, zda Čepro zaplatí nebo nikoli. Zatím se pouze řeší, jestli je Global Licence zákonným nástupcem společností Venturion Investment a Al Batal, jež původně dvouapůlmiliardovou pohledávku za Čeprem vymáhaly.

Soudce Hovorka na konci května již podruhé uznal, že ano. Jenže podle advokáta Čepra Jaromíra Císaře jsou v soudcově rozhodnutí znovu vážné nedostatky, které neodstranil ani poté, co mu je prý vytkl před časem vrchní soud, když první Hovorkovo rozhodnutí o připuštění Global Licence do sporu o miliardy zrušil.

„Proto jsme současně s odvoláním proti rozhodnutí soudu o zákonnosti postoupení pohledávky firmě Global Licence požádali o změnu soudce Hovorky. Nedostatečně zkoumal, zda byly prokázány podmínky pro to, aby mohl odsouhlasit změnu účastníka, tedy firmu Global Licence,“ řekl Právu Císař, který již před časem uvedl, že celá pohledávka je fiktivní.

Hovorka se necítí podjatým

Císař proto věří, že nejenže spor povede jiný soudce, ale že odvolací vrchní soud zruší Hovorkovo rozhodnutí o majiteli miliardové pohledávky.

Mluvčí pražského městského soudu Petr Kulawiak však Hovorkovy kroky brání.

„Rozhodli jsme podruhé stejně s tím, že jsme byli vázáni právním názorem vrchního soudu, který nám uložil povinnosti, jež jsme plnili celý rok. Dospěli jsme přesto ke stejnému závěru, že postoupení pohledávky je platné a v souladu se zákonem,“ uvedl Kulawiak.

Vrchní soud podle něho při rušení původního Hovorkova rozhodnutí neřekl, že všechno je špatně a že postoupení pohledávky je neplatné.

„Jen říkali, že jsme neudělali všechno, co jsme udělat měli a to jsme nyní udělali, například prostudovali katarské právo,“ doplnil Kulawiak.

Sám Hovorka ústy mluvčího rovněž vzkázal, že postupoval dle zákona a že se necítí být v té věci podjatý, takže míní dál řešit, jestli Čepro bude muset pohledávku uhradit či nikoli. Jednou už rozhodl, že ano, ale verdikt pak zrušil Ústavní soud.

Zda ale kauza Hovorkovi zůstane, rozhodne odvolací vrchní soud. Pokud žádosti právníků Čepra zamítne, na podzim lze očekávat první soudní jednání ve sporu o 2,5 miliardy. V případě vyhovění návrhů začne spor možná až na konci roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám