Hlavní obsah

Celníci v Praze zachytili obří zásilku s katou jedlou

Praha

Na letišti v Praze odhalili celníci v jedné ze zásilek půl tuny katy jedlé, což je rostlina, která obsahuje zakázané látky. Zásilka, která je výjimečná svým množstvím, směřovala do Dubaje. Případ vyšetřuje policie.

Foto: Celní správa

Zásilka katy jedlé.

Článek

„Celníci odhalili na Letišti Václava Havla v Praze v cargo zásilce 462 kg sušené rostliny katy jedlé,“ oznámila v pondělí mluvčí celníků Šárka Miškovská. Datum, kdy byla zásilka objevena, nespecifikovala.

Cizinci přivezli do Prahy přes 140 kilo katy jedlé, jeden zmizel

Krimi

Rostlina byla v papírových krabicích a adresátem byl člověk z Dubaje. Analýza následně ukázala, že jde o sušené výhonky katy, které obsahují alkaloidy kathion a kathin, jež jsou na seznamu návykových látek.

„Dovoz nebo vývoz těchto látek v zásilkách se kvalifikuje jako trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládaní s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ uvedla mluvčí.

Na letišti v Praze zadrželi cizince se dvěma kufry katy jedlé

Krimi

Zásilky s katou jedlou zadrželi celníci na pražském letišti již několikrát. Například letos v lednu zachytili v poštovní zásilce z Etiopie rovněž 40 kilo této rostliny. V říjnu 2016 cestovala přes Ruzyň zásilka, ve které bylo katy přes 90 kilo.

Foto: Celní správa

Zásilka katy jedlé.

Kata jedlá je strom či keř pěstovaný ve východní Africe a na Arabském poloostrově. Obsahuje látky, které mají obdobné stimulační účinky jako amfetaminy. Nejvyužívanějšími částmi rostlin jsou mladé výhonky a listy, které se žvýkají podobně jako žvýkací tabák. Dlouhodobé nadměrné užívání katy je příčinou psychických problémů a dalších nemocí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám