Hlavní obsah

Čečenci vozí do Česka kila falešných diamantů

Právo, Pavel Blažek

Čečenské mafie pašují do Česka falešné diamanty, tzv. yagy, po kilogramech. Není dokonce vyloučeno, že tak Čečenci získávají peníze k financování teroristických akcí.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

"Letos v lednu mladá Čečenka přivezla do Prahy dva a půl kilogramu yagů. Skončily ve šperkařských dílnách balkánské zlatnické mafie. Loni Čečenci přivezli dva kilogramy yagů. Kvalita yagů je taková, že padělek neodhalí ani běžná zkouška zlatnickou jehlou," řekl Právu expert, který působí ve starožitnictví a šperkařství dvacet let.

Koupit u nás briliantový prsten či jiný diamantový šperk tak může být riziko. Zákazník totiž nepozná, že místo briliantově vybroušených diamantů může koupit tisíckrát levnější umělý kámen, takzvaný yag (Ytrium Aluminium Garnet), který je diamantu velmi podobný.

Podvodný prodej šperků s yagy místo pravých briliantů u nás již zaznamenala i Česká obchodní inspekce (ČOI). "Loni v červenci jsme vyšetřovali podnět zahraničního turisty, který u nás koupil šperk s falešným briliantem. Byl to asi yag. Vyhodnotili jsme to jako klamání spotřebitele. Dále jsme provedli loni dvě akce na kontrolu drahých kamenů. Problém však byl a je v tom, že kameny jako vzorky musíme zaplatit a na nákupy briliantů a jejich kontrolu nemáme," řekla Právu vedoucí metodiky všeobecné kontroly ČOI Alice Barešová. Přiznala, že podvody se záměnou yagů za brilianty se v současnosti v rámci ČR řeší. "Ale ne na naší úrovni," poznamenala.

Podle šperkařského experta čečenské návozy yagů nekončí jako šperky jen na českém trhu. "Šperky s falešnými diamanty-yagy míří od nás hlavně do zemí bývalého Sovětského svazu, na Balkán, do arabské oblasti, Itálie a dalších západoevropských zemí. Na tak masivní objem pašovaných yagů je český trh malý," řekl Právu expert.

Zisky mohou být obrovské

Zisky z podvodů s yagy jsou obrovské. "Skutečná cena jednoho kvalitního yagu je okolo tří set korun nebo i méně. Jeden kilogram yagů, tedy pět tisíc karátů, tak stojí okolo 300 tisíc korun. Diamantový briliant je tisícinásobně dražší. Stejné množství kvalitních briliantů tak přijde na 300 miliónů," vysvětlil Právu ředitel odboru puncovní inspekce Dušan Bouša z puncovního úřadu.

Mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová se vyjádřila k pašování falešných diamantů a podvodům s yagy velmi neurčitě. Rozpačité byly i odpovědi na otázku, jestli zisk z podvodů neslouží k financování čečenského terorismu ."Nemůžeme se vyjádřit," odpověděla na dotazy Práva Kosinová.

Také mluvčí zpravodajských služeb zachovali zdrženlivost. "Informace o těchto skutečnostech nesdělujeme. Zdroje sloužící financování terorismu sledujeme i ve spolupráci s bankami a partnerskými službami. Podezřelé finanční toky sledujeme. Ale ani zde nelze o našich poznatcích nic bližšího sdělit," řekl Právu mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert.

Podle Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI, civilní rozvědka) je problém možného financování čečenského terorismu z prodeje falešných briliantů věcí policie a BIS.

"Obecně platí, že zpravodajské služby kdekoli na světě, ať už jsou to rozvědky (v případě ČR tedy ÚZSI), či služby kontrarozvědné (v případě ČR tedy BIS), problematiku nezákonného obchodu s drahými kameny či jejich napodobeninami znají a monitorují. Za zmínku stojí, že yag lze od diamantu rozeznat na základě několika kritérii. Podle vyjádření odborníků je například ve srovnání se stejně velkým diamantem výrazně těžší," odpověděl v pondělí Právu mluvčí ÚZSI Bohumil Šrajer.

Yag se od briliantu těžko rozezná

Šéf puncovní inspekce Bouša tvrdí, že rozlišit kvalitní yag od diamantu není jednoduché. Podle něj yag, který odolá zlatnické jehle, při koupi bez potřebných přístrojů nemusejí rozeznat ani odborníci. S jeho závěrem se shodla i renomovaná expertka Národního muzea Petra Burdová.

Většina diamantů se brousí do 57 nebo 58 faset (plošek). Pokud brus vykáže optimální proporce, diamant září nejkrásnějším třpytem a nádherným ohněm. Způsob broušení diamantu je otázkou osobního vkusu.

Jak se nenechat napálit

Každý, kdo se nechce nechat napálit při koupi šperku například jako dárku ke dni milenců na sv. Valentýna, by měl dbát následujících rad.

  • Prstýnek, brož nebo jiný šperk s brilianty (diamant s briliantovým výbrusem) nebo jinak vybroušeným diamantem je třeba kupovat jen u zlatníků, kteří předloží písemnou garanci, jíž potvrzují pravost diamantu, a tím za něj ručí.
  •  Při koupi je třeba na prodávajícím žádat předvedení zkoušky dvěma certifikovanými testery. Jde o přístroje ve tvaru tužky nebo pistolky s hrotem, který se přikládá k diamantu. Po stisknutí tlačítka testery na pravý diamant reagují zasvícením nebo zvukovým pípnutím.
  • První z certifikovaných testerů spolehlivě odhalí yagy a jiné umělé kameny s výjimkou moissanitu.
  • Druhý tester je určen k odhalení umělého kamene moissanitu. Přístroj se v případě pravého diamantu zachová podobně. Tedy zasvítí, nebo vydá zvukový signál.
  • Kupovaný šperk je třeba mít stále na očích, aby nedošlo u nepoctivých prodejců k utajené záměně za šperk s méně hodnotnou umělou napodobeninou.
  • Písemná garance a dvě testerové zkoušky dávají kupujícímu záruku, že koupil šperk s pravými diamanty.     (apb)

"Yagy mají vysoký index lomu, vysokou brilanci, to znamená že třpyt a oheň jsou velmi podobné diamantu. Yag je také krychlový. I tím se diamantu podobá. Yag má však o něco nižší tvrdost, má jinou luminiscenci, jiné spektrum. To rozezná jen znalec. Pouhým okem se yag od briliantu nerozpozná. K tomu je potřeba tester, speciální zkoušečka na diamanty, která odliší diamanty od všeho ostatního," vysvětlila Burdová. Cena testerů se podle firmy Swah u nás pohybuje mezi 4 až 8 tisíci korunami bez DPH. Jsou tedy snadno dostupné pro klenotníky i starožitníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám