Hlavní obsah

Bývalý zpěvák Support Lesbiens se soudí s kytaristou o ochrannou známku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spor mezi bývalým a současným členem skupiny Support Lesbiens začal ve středu řešit Obvodní soud pro Prahu 7. Zakládající člen kapely Kryštof Michal zažaloval kytaristu Hynka Tomana kvůli tomu, že měl ukrást ochrannou známku skupiny a společnosti Support Lesbiens. Tomanovi za zpronevěru v případě odsouzení hrozí až osmileté vězení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kytarista skupiny Support Lesbiens Hynek Toman (druhý zleva) a bývalý zpěvák kapely Kryštof Michal (vpravo)

Článek

Toman podle obžaloby „v úmyslu dosáhnout ochranné známky uzavřel smlouvu o převodu práv“. Tím se měl pokusit způsobit škodu ve výši 604 tisíc korun, což je podle znalce hodnota ochranné známky Support Lesbiens.

K převodu práv došlo v červenci 2010, v době, kdy už kapelou zmítaly vnitřní spory. Toman, který na sebe známku přepsal po poradě s právníkem, uvedl, že s ním Michal už několik měsíců nekomunikoval. Podle Michala mu Toman dřív řekl, že značky na sebe přepsal, protože se bál, že ho chce Michal z kapely vyhodit.

„Měl jsem za to, že bych měl řešit záchranu společnosti a záchranu skupiny,“ vysvětlil soudu Toman.

Svým krokem chtěl prý zabránit tomu, aby Kryštof Michal jako jeden ze dvou jednatelů (tím druhým je Toman) společnosti Support Lesbiens, s.r.o. vyvedl ochrannou známku z firmy a aby se dostala do rukou lidem, kteří by ji mohli zneužít. Toman také prohlásil, že Michal ve společnosti nikdy nic nedělal a že vše dělal sám.

Michal: Šlo mi o ducha kapely

Tomanovi vadí, že Michal spolu s dalšími třemi členy skupiny, se kterými teď účinkuje pod názvem Portless, hraje písně Support Lesbiens. „Kdyby Portless hrála jiný repertoár, tak je to v pohodě. Ale hrajou asi z devadesáti procent písně Support Lesbiens,“ řekl Toman soudu.

To Michal nijak nepopřel, tvrdí, že jsou to jejich písně. U soudu vystupuje jako poškozený i jako svědek a nejprve prostřednictvím svého zmocněnce upozornil, že mu nejde o peníze, ale žádá o naturální restituci, tedy navrácení známky. Při výslechu opakoval, že mu na prvním místě vždy šlo o skupinu a jejího ducha.

„Vymyslel jsem název Support Lesbiens. Chtěl jsem mít kapelu a být v ní obklopen kamarády,“ uvedl Michal. „Nikdy mi nešlo o značku, šlo mi o kapelu,“ dodal zpěvák, který se cítí Tomanem okraden. „Pro mě je to především ztráta kamaráda. Dodneška řeším, co jsme tomu Hynkovi udělali,“ povzdechl si.

Soudkyně Iveta Postulková po vyslechnutí znalců, kteří ohodnocovali ochrannou známku skupiny, jednání odročila na konec října, kdy by měli vypovídat svědci z okruhu kapely a měl by i padnout rozsudek.

Michal se zbývajícími členy skupiny v roce 2012 Support Lesbiens opustil a založil Portless. Toman jako jediný z původní sestavy ve skupině zůstal a pod stejným názvem nahrál s novými členy album, které vychází koncem října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám