Hlavní obsah

Bývalý šéf policejních pyrotechniků obviněn kvůli výbuchu skladu v Bílině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podle zjištění Práva obvinili před několika týdny bývalého ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Michala Dlouhého a dalšího z jeho podřízených pyrotechniků kvůli předloňskému výbuchu policejního muničního skladu v Bílině na Teplicku.

Foto: Čtenář Novinek

Výbuch skladu v Bílině

Článek

„Mohu potvrdit, že v souvislosti s výbuchem muničního skladu v Bílině jsme zahájili trestní stíhání proti dvěma fyzickým osobám. ,“ řekla v pátek Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

„Ve věci bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Sazba trestu odnětí svobody činí rozpětí od šesti měsíců do pěti let. Osoby se měly trestného jednání dopustit v postavení příslušníků Policie ČR v souvislosti s výbuchem skladu výbušnin v Bílině 15. září 2020. Osoby již nejsou ve služebním poměru u policie,“ sdělil Právu šéf ústeckých krajských žalobců Radim Kadlček.

Foto: ČTK

Policisté po výbuchu prohledávají okolí muničního skladu v Bílině

Dlouhý a jeho kolega podle informací redakce podali proti obvinění stížnost, o které zatím dozorující Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem nerozhodlo.

Kamera zachytila jeden z výbuchů muničního skladu v Bílině

Krimi

Sklad explodoval předloni 15. září kolem třinácté hodiny, incident se naštěstí obešel bez obětí na životech a zranění. Zasahovalo tehdy deset jednotek hasičů, kterým se podařilo následný požár zlikvidovat za čtyři hodiny.

Foto: ČTK

Bývalý šéf policejních pyrotechniků Michal Dlouhý

Sklad měla pronajatý policejní pyrotechnická služba a podle tehdejšího ministra vnitra Jana Hamáčka v něm byly uloženy výbušniny ze zneškodňovaných nábojů.

Požár a následný výbuch se odehrál v muniční kobce o rozměrech tři krát tři metry, od výbuchu se prý vznítilo dřevo, které bylo kolem.

Kyjevem otřásl mohutný výbuch

Válka na Ukrajině

V kobce, kde hořelo, bylo asi 150 kilogramů výbušniny a trosky po její explozi doletěly do vzdálenosti až 300 metrů.

Muniční sklad byl v části Chudeřice na sever od centra Bíliny směrem na Teplice. Vede tudy silnice spojující města pod Krušnými horami. Podle starostky Bíliny Zuzany Schwarz Bařtipánové (ANO) musela být kvůli události evakuována například sklárna a další místní firmy v části Chudeřice.

Foto: ČTK

Výbuch munice v policejním muničním skladu 15. září 2020 v Bílině na Teplicku rozbil okna nedaleké prodejny stavebnin.

„Bohužel musím sdělit, že o existenci muničního skladu na území našeho města jsme neměli vůbec žádné zprávy, a to nejen my, ale ani bezpečnostní rada, ani krizový štáb,“ upozornila tehdy starostka. Policie následně sklad přestěhovala na odlehlejší místo.

Nyní pracuje v policejním muzeu

Dlouhý vedl policejní pyrotechniky deset let, od roku 2011 až do loňského podzimu, kdy na vlastní žádost ze služby i od policie odešel. Není zřejmé, zda se tak stalo právě kvůli kauze z Bíliny, ale inspekce už tehdy případ prověřovala.

Vystudovaný právník Dlouhý v současnosti pracuje v Muzeu Policie ČR v Praze už jako civilní osoba na pozici dokumentátora. V pátek nebral pracovní telefon a nereagoval ani na dotazy redakce zaslané v e-mailu.

Jeho nadřízený, ředitel muzea Radek Galaš, se k obvinění Dlouhého nechtěl jakkoli vyjadřovat. „To jsou věci, které může komentovat pouze on anebo orgány činné v trestním řízení, nikoli já,“ řekl Právu Galaš.

Nástupce se zastřelil

Po Dlouhém převzal vedení policejních pyrotechniků Jiří Lačňák, který mimo jiné vedl likvidaci následků výbuchů dvou muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014. Policie tam práci ukončila až po šesti letech.

Lačňák tento týden v pondělí spáchal sebevraždu, jak Právo informovalo. Zastřelil se přímo ve své kanceláři, údajně kvůli vážným osobním důvodům. Vedení české policie tak hledá jeho nástupce, pyrotechnickou službu do té doby povede její náměstek Karel Čadil.

Šéf pyrotechnické služby spáchal sebevraždu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám