Hlavní obsah

Bývalý policista a úředník se zpovídá z úplatkářství

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou zahájil ve středu hlavní líčení s 47letým Milanem Furdou. Bývalý policista je vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství na radnici v Kostelci nad Orlicí. Státní zástupkyně Vladimíra Matějková jej viní z přijímání úplatků a zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Článek

Obžalovací spis, který má zhruba tři tisíce stran, obsahuje přibližně šedesát skutků. Podle policie Furda přijímal úplatky za to, že urychloval přihlašování či změny majitelů vozidel, nabízel či umožňoval výběr registrační značky nebo zaváděl vozidla do registru, ačkoliv majitelům chyběly potřebné náležitosti.

Od padesáti do tisíce korun

V některých případech zájemcům vyhověl ještě týž den. Částky, které za to od klientů inkasoval, se pohybovaly od padesáti korun do tisícovky.

Furdu policisté dopadli loni v březnu po téměř ročním sledování, když se věcí začali zabývat na podnět vedení kostelecké radnice. Úředníka se policisté pokusili čtyřikrát vyslechnout, ale on pokaždé odmítl vypovídat a ve středu se nedostavil ani k soudu s tím, že hodlá vypovídat až v dalším jednání.

Stále ve funkci

Furda stále vykonává funkci vedoucího odboru, neboť podle vyjádření tajemníka kostelecké radnice Jana Volného se na něho musí pohlížet jako na bezúhonného až do případného pravomocného odsouzení.

Obžalovaný byl za své skutky loni v prosinci rychnovským soudem potrestán formou trestního příkazu k ročnímu vězení s podmínkou na pět let a pětiletým zákazem činnosti, ale Matějková i Furda se odvolali.

Po třech letech šéfem odboru s výbornou pracovní morálkou

Soud tedy nařídil hlavní líčení a předseda trestního senátu Jiří Fuks uvedl, že bude trvat minimálně do května. Voláno bude na padesát svědků a soud hodlá rovněž přehrát záznamy, které policie při Furdově sledování pořídila.

Na radnici pracoval od ledna roku 2004 a o tři roky později začal odboru šéfovat. Jeho schopnosti a pracovní morálku úřad vždy hodnotil dobře. „Za vyjmenované trestné činy mu hrozí až osm let vězení,“ konstatovala Matějková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám