Hlavní obsah

Bývalý manažer Vítkovic stojí před soudem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ze škody ve výši téměř 13 miliónů korun, způsobených ostravskému podniku Vítkovice údajně nevýhodnými prodeji majetku, se od čtvrtka před Okresním soudem v Ostravě zpovídá bývalý člen představenstva akciové společnosti Vítkovice, 54letý právník Vladimír Malarz.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Člen někdejšího managementu Václava Pastrňáka, který je obžalován z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku, však svoji vinu popírá a tvrdí, že všechny tři prodejní smlouvy, kterými se soud zabývá, byly zcela v pořádku a v souladu s tehdejší situací na trhu.

Podle obžaloby Malarz v roce 1999 podepsal za strojírenský podnik Vítkovice smlouvu o prodeji tenisového areálu v Ostravě společnosti Silver BC za 5,6 miliónů korun.

"Tržní cena nemovitosti ale byla vyčíslena na 17 miliónů korun," tvrdí obžaloba. Podobně to bylo i s prodejem obytného domu rodině bývalého televizního redaktora Františka Dýmala, jenž podle obžaloby koupil za 150 tisíc korun nemovitost, která měla hodnotu 447 tisíc, a také s prodejem pozemku v Ostravě-Hulvákách za 30 tisíc, tedy za necelých pět procent hodnoty, později vyčíslené znaleckým posudkem.

Trestní oznámení podal další ředitel

Malarz však tvrdí, že transakce byly v pořádku. "Veškeré prodeje byly v souladu se záměrem podniku zbavovat se nepotřebného majetku," uvedl Malarz.

Pokud jde například o dům, který od Vítkovic koupili Dýmalovi, byl podle Malarze prodán v souladu s podnikovými pravidly pro prodej bytů nájemníkům. "Osobně se divím, že pan Dýmal v domě bydlí. Já bych za něj nedal ani 50 tisíc," řekl Malarz.

Kauzou se soud zabývá na popud bývalého generálního ředitele Vítkovic Václava Nováka, jehož management na konci 90. let nahradil Pastrňákovo vedení. Jde o zatím první z několika desítek tehdy podaných trestních oznámení, které se dostalo před soud.

Nové vedení na obžalobě netrvá

Společnost Vítkovice, která mezitím opět změnila vedení, však dnes překvapivě ústy svého právního zástupce před soudem sdělila, že zmíněnými transakcemi podnik nebyl poškozen a netrvá tedy na náhradě škody.

"Nyní bude záležet jen na státní zástupkyni, zda i za této situace bude trvat na obžalobě," řekl soudce Igor Krajdl, který projednávání případu zítra odpoledne odročí na jaro příštího roku, kdy budou vyslýcháni svědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám