Hlavní obsah

Bývalý krajský radní si měl říct o miliónový úplatek. Podle soudu to mohla být provokace

Právo, Michael Polák

Úplatkářská kauza bývalého radního Libereckého kraje za ČSSD Zdeňka Bursy skončila v úterý u Krajského soudu v Liberci zproštěním obžaloby. Bursa si měl říct o úplatek v lednu 2010.

Foto: Michael Polák, Právo

Zdeněk Bursa měl ve vedení Libereckého kraje (v letech 2008-2012) na starosti ekonomický rezort. Většina krajských zakázek spadala do jeho gesce.

Článek

Při osobním jednání s jednatelem vítězné firmy požadoval pět procent z výše krajské zakázky. Jednatel společnosti si ale schůzku tajně nahrál. Tehdy to ovšem neoznámil, policie od něj nahrávku získala až o několik let později při vyšetřování jiného případu.

Za korupci Bursovi hrozilo 5 až 12 let vězení. Soud ale obsah nahrávky nepřesvědčil. „Nahrávka je velmi diskutabilní a vede k několika interpretacím. Je možné na to nahlížet i tak, že šlo o provokaci,“ zdůvodnila verdikt soudkyně Eva Drahotová, která v Liberci rozhoduje nejzávažnější trestní případy, v poslední době například kauzy lékaře Jaroslava Bartáka nebo bývalého šéfa liberecké nemocnice Luďka Nečesaného.

Podle Drahotové nebylo v Bursově případu jednoznačně prokázáno, že k úplatku došlo tak, jak je popsaný v obžalobě. Státnímu zástupci Petru Hořínovi se verdikt soudu nelíbí a na místě se proti němu odvolal.

„Domnívám se, že došlo k extrémnímu rozporu mezi vyzněním důkazu a jeho hodnocením. Jde o nahrávku, ze které je naprosto zřejmé, co bylo účelem rozhovoru, a v níž je naprosto konkretizována suma, která má být vyplacena,“ upozornil státní zástupce.

Chtěl kompromitující materiál

Bursovi ve své závěrečné řeči navrhoval 5 let ve věznici s ostrahou a peněžitý trest půl miliónu korun. Upozorňoval také na to, že v případu bývalého krajského radního nemuselo jít o jediný případ uplácení, ale že kauza nese znaky systémového problému.

„Každý, kdo slyšel tu nahrávku, tak postřehl to, že se tam mluví tak, jako by šlo o součást nějakého pokračujícího jednání. Zazní tam věty typu ,Každému si říkám, S každým se bavím o pěti až deseti procentech´,“ poukázal Hořín.

Obhajoba se snažila klíčovou nahrávku znevěrohodnit. Pomohl jí k tomu i podnikatel, který ji pořídil. Před soudem při předchozím soudním stání vypověděl, že neměl pocit, že si Bursa říká o úplatek, ale že se domníval, že si na něj chce Bursa pořídit kompromitující materiál.

„Potvrdil také, že žádný úplatek nedával a že pro něj Bursa nemohl nic zařídit,“ zmínil před vynesením úterního verdiktu Bursův obhájce. Důkaz o tom, že k předání úplatku skutečně došlo, policisté při vyšetřování opravdu nenalezli.

„Nicméně v případě této konkrétní krajské zakázky došlo k naúčtování dodatečných víceprací a to celou věc staví do jiného světla,“ míní státní zástupce. S ohledem na jeho odvolání se teď případem bude zabývat pražský vrchní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám